Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Agentia de stiri INTERLIC:

MARTA CASTELLO-BRANCO: “FMI SE PRONUNTA IMPOTRIVA ANULARII IN MOLDOVA A INSPECTIEI INAINTE DE EXPEDITIE IN ETAPA ACTUALA”
 

Chisinau, 18 septembrie, INTERLIC. Fondul Monetar International nu considera necesara anularea in etapa actuala a Programului inspectiei inainte de expeditie (PIE), pe care il realizeaza in Moldova Compania elvetiana “SGS”. Acest fapt l-a declarat in cadrul conferintei de presa de astazi, sustinuta la Chisinau, Marta Castello-Branco, sefa a Misiunii FMI pentru Moldova, adjuncta a conducatorului Diviziunii B a Departamentului Europa-II.

Dumneaei a mentionat ca PIE este o masura provizorie, aplicata pentru a acorda asistenta organelor vamale in vederea majorarii nivelului taxelor vamale incasate de pe urma importului si combaterii contrabandei tehnice. Pentru realizarea cu succes a scopurilor propuse, implementarea inspectiei inainte de expeditie in diverse tari poate dura de la 2 pina la 5 ani. Marta Castello-Branco a specificat ca o jumatate de an este un termen scurt pentru evaluarea efectului de ansamblu de pe urma implementarii PIE, cu atit mai mult ca activitatea “SGS” in perioada nominalizata a fost extrem de reusita, fapt demonstrat de indicii cresterii incasarilor vamale.

Potrivit spuselor dumneaei, toate problemele tehnice, care apar in etapa initiala a implementarii Programului, trebuie solutionate nemijlocit cu reprezentantii acestei Companii. Sefa Misiunii FMI pentru Moldova a mentionat ca presiunea, exercitata asupra Guvernului de catre intreprinzatori pentru anularea inspectiei, denota ca Programul nominalizat, destinat pentru combaterea contrabandei tehnice, se realizeaza cu succes.

Marta Castello-Branco si-a exprimat preocuparea in legatura cu intentiile Guvernului republicii de a exclude mai multe marfuri de pe lista celor, care trebuie sa treaca procedura inspectiei inainte de expeditie. Potrivit dumneaei, aceasta diminueaza eficienta inspectiei si reduce posibilitatea majorarii incasarii taxelor vamale de pe urma importului. Sefa Misiunii FMI pentru Moldova a specificat ca toate programele inspectiei inainte de expeditie se implementeaza pina cind organele vamale sint in stare sa-si amelioreze activitatea.


Sursa:
http://www.interlic.md/print.php?id=1032351630&lang=


EDGARDO RUGGIERO: “PENTRU ATRAGEREA IN MOLDOVA A UNUI NUMAR MARE DE INVESTITII DIRECTE, TREBUIE CREAT UN BUSINESS-CLIMAT ATRACTIV”
 

Chisinau, 18 septembrie, INTERLIC. Pentru atragerea in Moldova a unui numar mare de investitii straine directe, in republica trebuie creat un business-climat mai atractiv. Potrivit lui Edgardo Rugiero, reprezentant permanent al FMI in RM, nivelul mic al afluxului lor, inregistrat pina in prezent, denota ca in tara nu erau absolut favorabile conditiile pentru business.

Edgardo Rugiero a precizat ca este vorba nu atit de marimea impozitelor, cit de valoarea finala a operarii tranzactiilor, luindu-se in consideratie necesitatea procurarii de catre businessmeni a diferitelor licente, mituirea functionarilor.

Reprezentantul permanent al FMI in RM considera ca la ameliorarea business-climatului in Moldova ar putea contribui reducerea numarului de licente si al altor masuri de reglementare statala, transparenta mai mare in procesul de elaborare a legislatiei, ceea ce in ansamblu ar conduce la diminuarea nivelului coruptiei in tara. Iar aceasta ar deveni un factor important pentru venirea in Moldova a unui numar mai mare de investitori si a afluxului de investitii straine directe.


Sursa:
http://www.interlic.md/print.php?id=1032351170&lang=