Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


MISIUNEA FMI A AJUNS LA UN ACORD PRELIMINAR CU GUVERNUL, DAR MAI EXISTA MULTE PROBLEME DE REZOLVAT

Pentru deblocarea finantarii Republicii Moldova, Guvernul de la Chisinau urmeaza sa indeplineasca toate actiunile preliminare, pana la 21 iulie curent, a declarat in cadrul unei conferinte de presa seful Misiunii FMI, Marta de Castello Branco, consilier in Departamentul Europa II al FMI.

Marta de Castello Branco a afirmat ca Misiunea Fondului Monetar International a ajuns la un acord preliminar cu Guvernul privind realizarea programului convenit cu FMI, desi acesta mai are de rezolvat inca multe probleme pentru a putea beneficia de finantare externa. Printre conditiile numite de reprezentantul FMI se numara inlaturarea restrictiilor la export, modificarea Bugetului de Stat si Bugetului asigurarilor sociale, implementarea inspectiei inainte de expeditie, crearea unui mediu de afaceri favorabil, incetarea interventiei statului in businessul mic si mujlociu, precum si crearea unui climat favorabil pentru investitori.

Comunitatea internationala urmareste cu atentie pasii concreti pe care ii va intreprinde Guvernul de la Chisinau, care trebuie sa demonstreze ca investitorii straini sunt bineveniti aici, a mai subliniat Marta de Castello Branco.

Seful Misiunii FMI s-a aratat nedumerita de mai multe actiuni ale Guvernului de la Chisinau, in special, de adoptarea unor decizii fara acoperire financiara, intre care Legea privind inlesnirile pentru veterani, majorarea pensiilor cu 50 de lei etc.

Guvernul de la Chisinau efectueaza reforme, care necesita cheltuieli si despre care nici FMI, nici Banca Mondiala nu stiu nimic. Aceasta afecteaza programele care au fost convenite cu organismele financiare internationale, a mentionat oficialul de la FMI.

In incheierea conferintei de presa, Marta de Castello Branco a afirmat ca in cazul indeplinirii conditiilor FMI, in luna septembrie, Consiliul Executiv al FMI va aproba transa in valoare de aproximativ 15 mln. USD din cadrul Programului de Crestere Economica si Reducere a Saraciei convenit intre FMI si Guvernul de la Chisinau in 1999. Valoarea totala a programului este de 110,88 mln Drepturi Speciale de Tragere (147 mln. USD), din care au fost alocate doar trei transe a cate aproximativ 12,5 mln USD. In cazul in care se va ajunge la un acord cu Chisinaul, FMI-ul va extinde cu un an durata programului, care expira in decembrie 2003. In caz contrar, va fi negociat un alt  program intre RM si FMI.


REPUBLICA MOLDOVA VA TREBUI SA ALEAGA INCOTRO SE INDREAPTA

In ultimul timp, Republica Moldova tinde spre o economie planificata, a mentionat in cadrul unei conferinte de presa, seful Misiunii FMI, Marta de Castello Branco, consilier in Departamentul Europa II al FM, care s-a aflat intr-o vizita de doua saptamani la Chisinau.

"Problema principala ramane a fi reforma structurala, incotro vrea Moldova sa mearga: inainte inspre o economie de piata sau inapoi, spre o economie planificata. Insa, multe din deciziile luate aici, sunt in spiritul economiei planificate," a declarat seful Misiunii FMI.

Solicitata de mass-media sa-si expuna parerea vis-a-vis de reforma teritorial-administrativa, care presupune renuntarea la judete si revenirea la raioanele de tip sovietic, Marta de Castello Branco a apreciat decizia autoritatiloir de la Chisinau ca fiind mai mult o decizie politica si "un pas inapoi".

"Sunt ingrijorata ca in cazul revenirii la raioane se va inrautati calitatea serviciilor prestate, iar autoritatile locale vor fi dependente total de cele centrale, de aceea am sugerat Guvernului de la Chisinau sa examineze relatiile dintre cele doua structuri", a subliniat oficialul de la FMI. Ea a mai afirmat ca in cazul reformei teritorial-administrative, Executivul va trebui sa aleaga intre eficienta proasta si costul considerabil.

Subliniem faptul ca, referindu-se la deblocarea finantarii externe a Republicii Moldova, Marta de Castello Branco a opinat ca aceasta este ultima sansa de a finaliza programul cu Republica Moldova, care a inceput in decembrie 2000, in cazul in care Guvernul
de la Chisinau va indeplini conditiile convenite cu FMI.


SEFUL MISIUNII FMI CONSIDERA CA BANII TRANSFERATI DIN STRAINATATE AU UN IMPACT ECONOMIC POZITIV

Banii transferati de catre persoanele aflate la munca peste hotarele republicii au un impact benefic, a subliniat seful Misiunii FMI, Marta de Castello Branco, consilier in Departamentul Europa II.

Seful Misiunii a estimat cu aproximatie ca, anual, prin serviciile Western Union sunt transferati in Republica Moldova 500 mln.USD.

„Sigur ca suma tranzactiilor este mult mai mare, pentru ca multi din cei aflati peste hotare aduc bani in Republica Moldova pe alte cai”, a specificat responsabilul de la FMI. Potrivit oficialului, banii transferati din strainatate au contribuit la stabilitatea ratei de schimb, cresterea importurilor (in particular, a marfurilor de consum), finantarea constructiilor in RM.

In cadrul unei conferinte de presa la sfarsitul vizitei de doua saptamani la Chisinau, Marta de Castello Branco a declarat ca FMI a revizuit prognozele pentru indicatorii macroeconomici. Prognoza de crestere a Produsului Intern Brut si a inflatiei fiind ridicata cu un procent - pana la 6% pentru PIB si, respectiv, pana la 8% pentru rata inflatiei. Aceasta din urma va depinde, potrivit reprezentantului FMI, de marimea deflatiei care se asteapta in vara anului curent. FMI a luat in calcul si criza din agricultura din acest an, care va duce la majorarea preturilor la produsele agricole in toamna, insa, sectorul agricol in Republica Moldova este expus factorilor climaterici, situatia repetandu-se de fapt, in fiecare an. O solutie poate fi cresterea economica din tarile vecine - Rusia si Ucraina, principalii parteneri economici ai RM, care vor putea, astfel, sa importe mai mult de la agentii economici moldoveni, a mai spus Marta de Castello Branco.

Referindu-se la solicitarea premierului Tarlev de a finanta "mai masiv" Republica Moldova, oficialul FMI a declarat ca tarile pot beneficia de finantare de la institutia pe care o reprezinta in functie de cota lor de participare in Fond.


REPORTER.MD