Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Cover of the Global Financial Stability Report

Raportul privind Stabilitatea Financiară Mondială (GFSR)

Evoluţii şi probleme ale pieţelor financiare
Septembrie 2006

 

 
 Cuprins   
 
  Prefaţă
 
  Sumar executiv
 
Capitolul I. Estimarea riscurilor financiare globale
   
Capitolul II. Creşterea creditelor populaţiei în ţările cu economii emergente
   
Anexe.  


 



 

Prefaţă 

Raportul privind Stabilitatea Financiară Mondială (GFSR) evaluează realizările pieţei financiare mondiale cu scopul identificării slăbiciunilor sistemice potenţiale. Prin concentrarea atenţiei asupra potenţialelor eşecuri in sistemul financiar mondial, raportul respectiv încearcă sa joace un rol important în prevenirea crizelor, iar prin aceasta contribuind la stabilitatea financiară mondială şi la creşterea economică durabilă a ţărilor membre FMI. 

Sumar Executiv 

Pe parcursul lunilor mai-iunie 2006 preţurile pe pieţele financiare de capital au înregistrat un recul, iar volatilitatea pieţii a sporit. Pieţele ţărilor industriale se restabilesc treptat. Pe pieţele emergente (EMs), corectările au urmat avansărilor care au ridicat indicatorii de performanţă la niveluri record. Privite din această perspectivă, turbulenţele recente pe piaţă au avut o amploare modestă. 

Această sporire modestă a volatilităţii pieţei financiare reflectă incertitudinea crescută a investitorilor referitor la perspectivele economice şi răspunsul de politici corespunzător. Nu este de mirare că investitorii au dubii referitor la perspectivele pieţei. Până la urmă,combinaţia pe parcursul ultimilor ani dintre creşterea economică mondială puternică cu o rată de bază a inflaţiei relativ scăzută în ciuda creşterii bruşte a preţului la energie şi mărfuri, şi volatilitatea limitată a cursului valutar, în ciuda deficitului plăţilor curente, nu are un precedent clar. 

Europa emergentă.

Instituţiile financiare din regiune rămân a fi profitabile, ceea ce reflectă creşterea economică puternică. Calitatea activelor este în general bună, cu rate modeste la împrumuturile neperformante (NPL) în cea mai mare parte din regiune, dar creşterea rapidă a creditului - care ea însăşi reduce iniţial rata NPL – continuă să fie o îngrijorare. Dolarizarea rămâne larg răspândită, şi împrumutarea valutei străine neasigurate creşte în unele ţări, chiar şi pentru creditele de consum şi ipotecare. Autorităţile din unele ţări au introdus măsuri, deseori de natură preferenţială, pentru a limita creşterea creditării, dar eficienţa acestora rămâne să fie văzută. În acelaşi timp progrese considerabile au fost făcute în vederea consolidării cadrului de supraveghere, mai ales prin implementarea directivelor UE.


NOTĂ: Întregul raport este disponibil doar în limba engleză