Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases



Revista "IMF Survey",
22 octombrie 2008

FMI negociază acordarea de credite statelor lovite de criza financiară 

  • FMI poartă discuţii cu câteva state despre acordarea unor credite noi
     
  • Creditele vor fi debursate cu promptitudine, cu mai puţine condiţii decât în trecut
     
  • FMI acordă şi recomandări despre căile de reacţionare la turbulenţele financiare

Fondul Monetar Internaţional (FMI), care şi-a anunţat intenţia de a acorda împrumuturi de miliarde de dolari pentru a acorda susţinere statelor care suferă consecinţele negative ale turbulenţelor financiare globale, poartă discuţii cu mai multe state privind posibila iniţiere a unor noi programe de creditare.

"Am discutat la telefon cu conducerea câtorva state care au solicitat asistenţă din partea Fondului. Echipele noastre de experţi şi-au început misiunile în unele dintre aceste state, evaluând necesităţile şi, la solicitare, discutând conţinutul programelor care ar putea finanţate prin credite din partea FMI," a afirmat Directorul Executiv al FMI, dl Dominique Strauss-Kahn.

FMI discută acordarea posibilă a unor pachete de credite cu Ungaria, Islanda, Pakistan şi Ucraina. De asemenea, se discută cu un şir de alte state cu privire la posibilele necesităţi de finanţare şi se acordă recomandări confidenţiale pe marginea politicilor promovate de guvernele statelor în curs de dezvoltare şi statelor cu un ritm de creştere economică sporit, privind căile de adaptare la turbulenţele curente. FMI a anunţat, de asemenea, la 22 octombrie că va iniţia discuţii cu Belarus.

Mecanismul de finanţare în situaţii de urgenţă

"În această perioadă critică, suntem implicaţi activ în discuţii cu mai multe guverne din lume, cu scopul acordării recomandărilor economice de ordin tehnic, precum şi de finanţare, după necesitate. Suntem pregătiţi să acţionăm foarte prompt, în baza unei condiţionalităţi raţionalizate," a afirmat dl Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn a anunţat într-un comunicat din 22 octombrie  că o misiune a FMI urma să înceapă discuţiile cu autorităţile pakistaneze pe marginea unui program menit să consolideze stabilitatea economică şi să sporească încrederea în sistemul financiar. La moment încă nu se cunoştea suma creditului ce urma a fi acordat în baza unui acord de tip Stand-By. Strauss-Kahn a remarcat că finanţarea putea fi acordată în cadrul Mecanismului FMI de finanţare în regim de urgenţă.

Recent, FMI a activat acest mecanism – care constituie o procedură de facilitare a creditării rapide în condiţii de criză – care a fost anterior utilizat de şase ori, din momentul aprobării sale în anul 1995.

Fonduri creditoare

FMI dispune de peste 200 miliarde de dolari în fonduri creditoare şi poate atrage resurse suplimentare prin intermediul a două acorduri permanente de creditare cu două grupuri de state-membre ale FMI.

Strauss-Kahn, unul din liderii efortului internaţional de a face faţă turbulenţelor financiare globale, în cadrul şedinţelor anuale ale statelor-membre ale FMI şi Băncii Mondiale care au avut loc la Washington la 10-13 octombrie a.c., a accentuat intenţia FMI de a acorda cu promptitudine credite, prin intermediul procedurilor de finanţare în condiţii de urgenţă, statelor-membre care au nevoie de ajutor pe parcursul crizei continue.

FMI consideră că turbulenţele financiare care s-au abătut asupra economiilor avansate încep să influenţeze negativ perspectivele de creştere economică pe pieţele în curs de dezvoltare. Economia mondială stă în pragul unei recesiuni majore, confruntându-se cu cel mai periculos şoc financiar din anii ’30 încoace, conform publicaţiei FMI World Economic Outlook (Perspectivele Economiei Mondiale).

Mai puţine condiţii

Strauss-Kahn a afirmat că FMI va acorda în continuare credite în baza satisfacerii unor condiţii legate de promovarea politicilor, dar aceste condiţii vor fi mai puţine la număr şi vor fi mai focusate ca în trecut. Dat fiind faptul că FMI este o instituţie financiară, creditele acordate trebuie oricum să fie îmbinate cu condiţii legate de politici, a adăugat Domnia sa.

Dl Strauss-Kahn a declarat recent personalului FMI că "condiţionalitatea trebuie să includă acţiuni necesare pentru atingerea obiectivelor programului... dar nu trebuie să încerce să repare Lumea". - Aceste măsuri trebui să aibă legătură directă cu atingerea obiectivelor programului, a accentuat el.

"Prin acest mod noi vom fi recunoscuţi de către statele-membre ca organizaţie care tinde să contribuie la satisfacerea nevoilor concrete pe care ele le au acum, nu la realizarea agendei pe care o avem noi".

Rolul Consiliului de Directori Executivi

În cazul utilizării Mecanismului de finanţare în cazuri de urgenţă, conducerea FMI informează Consiliul de Directori executivi despre intenţia de a activa procedura de urgenţă şi prezintă argumentele de rigoare; un raport scris succint, care conţine descrierea situaţiei economice din statul-membru, este distribuit cît de rapid posibil; imediat după atingerea unui acord pe marginea unui program de creditare cu autorităţile, Directorii executivi primesc raportul echipei de experţi şi Consiliul de Directori executivi se întruneşte pentru examinarea cererii de creditare în timp de 48-72 ore.

Conform regulilor în vigoare, cooperarea din trecut a statului-membru cu FMI joacă un rol semnificativ în ceea ce priveşte viteza cu care Fondul poate aprecia situaţia şi ajunge la un acord cu privire la măsurile necesare pentru restabilirea cursului economic normal.

Câteva state sunt pe listă

Câteva state sunt aproape de atingerea unor acorduri cu FMI cu privire la acordarea unor pachetele de creditare. Islanda a solicitat asistenţă din partea FMI şi unui şir de state pentru a redresa situaţia economică în urma prăbuşirii sistemului bancar naţional. FMI a anunţat că o misiune a Fondului va lansa discuţiile cu autorităţile pakistaneze pe parcursul următoarelor zile pentru a satisface necesităţile legate de balanţa de plăţi în contextul creşterii preţurilor la produsele alimentare şi resursele energetice şi a crizei financiare globale. Se desfăşoară discuţii cu Ucraina şi Ungaria, cu intenţia de a fi finalizate cât mai curând.

Liderii mondiali se vor întruni în cadrul unui for la Washington la 15 noiembrie a.c. pentru a ajunge la un acord pe marginea unui set larg de principii de reformare a sistemului financiar internaţional. Fondului Monetar Internaţional, care de asemenea va participa, i s-a solicitat să-şi asume rolul de lider în pregătirea unui raport ce să conţină concluzii referitor la criză şi să dea recomandări cu privire la ajustarea ulterioară a arhitecturii financiare internaţionale. Aceste idei, totodată, vor alimenta discuţiile din cadrul forului.

Casa Albă a invitat participanţii la forul celor 20, for al statelor bogate şi celor cu un ritm sporit de creştere economică convenit în 1999, în urma unei crize internaţionale anterioare. Membrii acestui for sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Regatul Unit, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexicul, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.


Comentariile pe marginea acestui articol pot fi trimise la dresa imfsurvey@imf.org

Sursa