Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


International Monetary Fund -- World Bank

Spre o reducere mai rapida a saraciei

de
Dl Carlos Elbirt si Dl Hassan Al-Atrash
Reprezentantii Bancii Mondiale si Fondului Monetar International in Moldova
 

In ultimii ani comunitatea internationala s-a aratat tot mai dispusa sa abordeze chestiunea saraciei - una din cele mai mari probleme cu care se confrunta omenirea astazi. Incetinirea rapida a cresterii economice mondiale din anul trecut, insotita de impactul puternic al atacurilor teroriste din 11 septembrie asupra Statelor Unite, a urgentat necesitatea unei cooperari internationale in lupta impotriva saraciei si in promovarea cresterii economice durabile de pe urma careia ar beneficia si paturile sarace.

In ceea ce priveste pozitia noastra, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM) sint pe deplin constienti de rolul major pe care il pot avea in combaterea saraciei. Membrii comunitatii noastre pe plan mondial sunt reprezentati de 183 de tari, dintre care aproximativ jumatate au un venit mediu anual pe cap de locuitor sub 1000 de dolari SUA. Ambele institutii continua sa ofere o asistenta insemnata tarilor sarace prin acordarea de consultatii politice, expertiza tehnica pe teren si imprumuturi fara dobanda.

Desi unele tari au facut progrese colosale in reducerea saraciei dupa decenii in care au beneficiat de o asemenea asistenta, este clar ca saracia n-a fost redusa suficient de rapid in multe alte state. De asemenea, exista si tari in care saracia este in crestere. Una din probleme consta in faptul ca multe din cele mai sarace tari duceau si povara datoriei externe, pe care erau incapabile s-o deserveasca. In prezent aceasta este in proces de solutionare prin initiativa tarilor sarace cu datorii foarte mari si in paralel prin programe de achitare a datoriei, astfel incat se prevede eliminarea a 35 miliarde dolari SUA din datorie in termeni de valoare actuala neta. Acestea constituie echivalentul a doua treimi din datoria totala a 24 de tari, in temei din Africa, care au beneficiat deja de acest program. Resursele eliberate sunt in prezent disponibile pentru a combate saracia.

Totodata, este deja evident faptul ca oamenii saraci au fost inlaturati de la luarea deciziilor de importanta vitala cu privire la politicile care le vor afecta propriul viitor. Iata de ce, spre sfarsitul anului 1999, Banca Mondiala si Fondul Monetar, consolidandu-si parteneriatul, au introdus o noua modalitate de a ajuta tarile in eforturile lor de reducere a saraciei.

Noua modalitate de asistare a tarilor sarace se distinge printr-o serie de trasaturi inovatoare:

In primul rand, este orientata anume spre reducerea saraciei extreme, in special ameliorand soarta celor care incearca sa supravietuiasca cu mai putin de un dolar pe zi.

In al doilea rand, este elaborata in scopul crearii in fiecare dintre tari a unui consens national in ceea ce priveste o abordare optima a problemelor ce tin de saracie si obtinerii sprijinului intern pentru infaptuirea reformelor. Tarile cu venituri mici care solicita o scutire de datorie sau noi imprumuturi cu dobanda scazuta de la FMI sau BM trebuie sa-si alcatuiasca propriul Program de strategie pentru reducerea saraciei (PSRS), bazandu-se pe consultatii la scara nationala cu participarea paturilor sociale sarace. Aceasta va contribui la intelegerea problemelor si la convenirea, in masura posibilitatilor, asupra remediilor. In mod ideal, remediile date vor introduce noi prioritati in cheltuielile de stat, orientate spre redirectionarea resurselor deficitare in scopul reducerii saraciei.

In al treilea rand, noua modalitate include si un nou concept de parteneriat intre tarile cu venituri mici si partenerii lor externi. PSRS asigura baza unui mod de abordare coordonat din partea donatorilor externi si le ofera tarilor o posibilitate de a canaliza asistenta donatorilor unde este mai necesar. Se prevede ca modalitatea PSRS va ajuta la cresterea calitatii programelor sustinute de Fond si Banca si la acordarea unui sprijin mai mare pentru aceste programe in cadrul tarilor date.

Documentul preliminar al Strategiei de reducere a saraciei pentru Moldova a fost finalizat si aprobat de catre Guvern in noiembrie 2000. La acel moment s-a stabilit ca documentul deplin al Strategiei va fi finalizat catre sfarsitul anului 2001. Elaborarea documentului deplin, insa, a fost tergiversata de evenimentele politice. Cu toate ca reducerea saraciei a fost declarata ca obiectiv principal al noului guvern, numai incepand cu august 2001 guvernul a reluat activitatile de pregatire a Strategiei. Noul guvern a pregatit o actualizare a documentului preliminar care presupune reducerea saraciei prin realizarea cresterii economice, imbunatatirea prestarii serviciilor sociale si a protectiei sociale a paturilor vulnerabile. In conformitate cu programul revizuit, documentul deplin urmeaza a fi finalizat pana la sfarsitul anului 2002.

In continuare accent se pune pe calitatea procesului. Consultatiile publice continue si serioase in formularea, implementarea si monitorizarea PSRS sunt esentiale. La acest moment, guvernul a elaborat un cadru organizational care clarifica rolurile si responsabilitatile pentru (a) masurarea si monitorizarea saraciei, (b) elaborarea strategiilor sectoriale orientate spre reducerea saraciei si (c) participarea partilor interesate in formularea Strategiei pentru reducerea saraciei. Noi credem ca Strategia preliminara existenta prezinta o oportunitate speciala pentru a construi prin intermediul procesului de participare un consens general asupra programului de dezvoltare a tarii.

Fondul si Banca au colaborat intens cu membrii nostri pentru a face aceasta modalitate pe deplin gata de aplicare, desi nu intotdeauna cu succes total. Este absolut clar ca acest nou proces va trece prin dificultatile caracteristice evolutiei, atat oficialitatile din tarile sarace, cat si cele ale Fondului si de la Banca Mondiala, avand multe de invatat. In prezent noi examinam cu atentie ceea ce am realizat, invitand publicul sa ne ajute sa intelegem mai bine ce ne-a reusit si ce nu si sa stabilim cum ar putea aceasta noua metoda sa functioneze mai bine.

In acest scop, la mijlocul lui ianuarie 2002, ambele institutii au invitat pe patru zile la Washington oficialitatile din tarile sarace, administratorii agentiilor donatoare si reprezentantii grupurilor din societatea civila, atat de la Nord, cat si de la Sud, pentru a face schimb de experienta.

Vom audia punctele de vedere ale celor care au participat la formularea PSRS. Intr-adevar anumite teme au aparut deja in urma dezbaterilor care au avut loc in toata lumea in decursul ultimelor luni. Cand comitetele executive ale celor doua institutii din Bretton Woods se vor intruni in cele din urma in martie pentru a examina schimbarile survenite in procesul PSRS, va exista o serie de probleme ce vor trebui solutionate. De pilda, daca procesele de participare instituite de guvernele nationale si-au atins obiectivele? Se indreapta oare noua modalitate de reducere a saraciei in directia necesara? Va schimba oare aceasta intr-adevar modul de colaborare a tarilor sarace cu donatorii - inclusiv cu Banca si Fondul?

In sfarsit, fiecare tara saraca trebuie sa ia initiativa la elaborarea si implementarea propriei strategii de reducere a saraciei. Bazele politicilor bune sunt puse acasa, tot aici incep si eforturile sustinute de solutionare a aspectelor ce tin de guvernare. Insa strategiile de tara constituie doar o parte din efortul global.

Astfel, conferinta din ianuarie le va demonstra tarilor bogate cat ar mai trebui sa faca. Aceasta este o campanie care ia amploarea, fiind sustinuta de Presedintele Bancii James Wolfensohn si de Directorul administrativ al FMI Horst Kohler, cu scopul de a obliga tarile industriale sa-si deschida pietele lor pentru exporturile din tarile sarace si sa sporeasca ajutorul extern cu mult peste nivelul actual. Efortul de reducere a saraciei trebuie sa fie esential pentru toate politicile.

Numai prin cooperare internationala vom putea aborda acest aspect de o importanta cruciala. In lipsa unui viitor senin pentru cei saraci, viitorul va fi sumbru si pentru restul lumii.


17 ianuarie 2002