Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
TOKHIR MIRZOEV: ACŢIUNILE BNM VOR DUCE LA SCĂDEREA INFLAŢIEI ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI 2012
 
Chişinău, 30 septembrie ( INFOTAG ). Banca Naţională a Moldovei (BNM), care este una din cele mai importante instituţii în stat, este cea mai bună din punct de vedere al prognozei şi analizei situaţiei pe piaţă.

După cum relatează INFOTAG, această apreciere a fost oferită băncii de şeful reprezentanţei permanente a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Moldova, Tokhir Mirzoev.

Vineri, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii, el a spus că misiunea FMI care a vizitat Chişinăul în septembrie a lăudat politica BNM şi rezultatele sale.

Potrivit lui Mirzoev, pentru sfîrşitul anului FMI aşteaptă un indice al inflaţiei la nivelul de 9,5%, ceea ce este mai mult decît indicele creşterii preţurilor de prognozat de Fond şi BNM pentru anul curent.

"Acest lucru este determinat de creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la resursele energetice pe plan mondial. Aşteptăm ca preţurile la această categorie de mărfuri să atenueze într-un anumit timp presiunea asupra inflaţiei, fapt ce va fi vizibil deja în prima jumătate a anului 2012", a menţionat reprezentantul FMI în Moldova.

Întrebat de corespondentul INFOTAG dacă BNM va recurge în timpul apropiat la înăsprirea politicii monetare - la majorarea ratei de bază şi a rezervelor obligatorii pentru bănci, Mirzoev a spus că Fondul nu vede o necesitate în aceasta, deşi asemenea decizii sînt o prerogativă pentru autoritatea monetară.

 
FMI SPERĂ CĂ SPRE SFÎRŞITUL ANULUI VA FI COLECTAT VOLUMUL PLANIFICAT DE IMPOZITE LA BUGET
 
Chişinău, 4 octombrie ( INFOTAG ). Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a efectuat o vizită în Moldova în luna septembrie, a atestat o scădere a volumului de colectare a impozitelor la bugetul de stat.

După cum relatează INFOTAG, şeful reprezentanţei permanente a FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, a menţionat, în cadrul unei întrevederi cu jurnaliştii, că "bugetul nu a încasat peste 200 mil. lei numai din TVA".

Potrivit lui, există motive pentru a presupune că tendinţa încasărilor la buget, care s-a urmărit în lunile iulie, august şi septembrie, să continue pînă la sfîrşitul anului, fapt ce garantează Guvernului să respecte indicele deficitului bugetar conform prognozei - 1,9% din PIB.

Mirzoev spune că Guvernul are cîteva variante prin care poate menţine deficitul bugetar la nivelul prognozat.

"Este posibilă utilizarea rezervelor pentru încasarea impozitelor, majorarea veniturilor la buget, iar dacă aceste posibilităţi nu există, atunci trebuie micşorate cheltuielile", spune reprezentantul FMI.

Tokhir Mirzoev a informat că misiunea FMI a pus accentul pe executarea bugetului pe anul 2011, precum şi s-a interesat de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anii 2012-2014, inclusiv de proiectul bugetului de stat pentru 2012.

Pentru 2012 Guvernul prognozează un deficit bugetar de 0,8%. Mirzoev susţine că acest indicator scăzut al deficitului bugetului pe anul viitor este determinat de specificul bugetul Moldovei, unde ponderea granturilor şi creditelor este prea mare.

"Dacă le vom exclude, atunci indicele deficitului bugetar pe 2012 va fi mai mare", a remarcat Mirzoev, dînd de înţeles că RM nu va beneficia de granturi la infinit.

Dacă granturile ar fi excluse din buget, indicele real al deficitului bugetar ar fi de 3-3,5%.

INFOTAG precizează: În bugetul pentru anul 2011 volumul granturilor constituie 2,5% din PIB, ceea ce formează aproximativ 11-13% din partea de venituri a bugetului.