Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases



Notă informativă

Mecanismul de creditare extinsă (ECF)

11 ianuarie 2010

 

Mecanismul de Creditare Extinsă (ECF) oferă asistenţă financiară statelor cu probleme de durată legate de balanţa de plăţi. ECF a fost conceput în cadrul Trustului pentru reducerea sărăciei şi promovarea creşterii economice (PRGT), creat recent, ca parte a unei reforme mai largi menite să sporească flexibilitatea asistenţei financiare din partea FMI şi să satisfacă mai eficace necesităţile diverse ale statelor cu venituri mici, inclusiv în situaţii de criză. ECF succedă Mecanismul pentru reducerea sărăciei şi creştere economică (PRGF), ca instrument de bază al FMI pentru acordarea asistenţei pe termen mediu statelor cu venituri mici, caracterizat prin niveluri mai ridicate de acces la finanţare, condiţii de finanţare mai preferenţiale, o mai mare flexibilitate a conţinutului şi structurii programelor, precum şi prin condiţii mai simple şi mai relevante.

Asistenţa financiară adaptată la necesităţile statului

Scop. Ca şi mecanismul precedent (PRGF), ECF sprijină programele economice ale statelor, menite să asigure o situaţie macroeconomică stabilă şi durabilă, în concordanţă cu obiectivele de reducere a sărăciei şi creştere economică durabilă. ECF oferă, de asemenea, asistenţă privind politicile şi poate contribui la catalizarea asistenţei din partea partenerilor străini.

Eligibilitate. ECF este disponibil tuturor statelor care erau eligibile pentru finanţare prin Mecanismul PRGF care se confruntă cu probleme de durată legate de balanţa de plăţi, şi anume când e posibil ca atenuarea dezechilibrelor macroeconomice care stau la baza problemelor existente să dureze pe termen mediu şi lung.

Durata şi utilizarea repetată. Asistenţa în baza programelor ECF se acordă pentru o perioadă de trei ani, cu posibilitatea extinderii pe cel mult încă doi ani. După expirarea sau anularea unui acord ECF, este posibilă adoptarea unor acorduri ECF suplimentare.

Accesul. Accesul la finanţarea ECF este determinat de la caz la caz, luând în considerare necesităţile balanţei de plăţi a ţării şi robusteţea programului economic, şi se bazează pe normele de acces.[1] Accesul total la finanţare concesională în cadrul PRGT se limitează la 100 procente din cotă pe an şi 300 procente din cotă cumulativ. Aceste limite pot fi depăşite în circumstanţe excepţionale. Accesul poate fi extins pe parcursul realizării programului, după necesitate.

Condiţionalitate simplificată şi focalizată

În cadrul ECF, statele-membre convin să pună în aplicare un set de politici care le va ajuta să sprijine un progres semnificativ în direcţia stabilităţii şi durabilităţii situaţiei macroeconomice. Aceste angajamente, inclusiv condiţiile specifice, sunt descrise în scrisoarea de intenţie din partea statului-membru.

FMI a simplificat condiţiile pentru rpogramele ECF, pentru a asigura concentrarea pe acţiunile privind politicile care sunt critice pentru realizarea obiectivelor programului. Programele susţinute prin mecanismul ECF trebuie să fie în concordanţă cu strategia naţională de reducere a sărăciei şi creştere economică. A sporit flexibilitatea cerinţelor privind documentele aferente, care să asigure timp suficient pentru a finaliza strategia de reducere a sărăciei până la cea de-a doua revizuire în cadrul programului ECF.

Condiţiile cantitative sunt utilizate pentru a monitoriza variabilele politicilor macroeconomice, cum ar fi agregatele monetare, rezervele internaţionale, soldurile fiscale-bugetare sau împrumuturile externe, în baza obiectivelor programului naţional. Programele susţinute prin mecanismul ECF suhnt menite să asigure niveluri adecvate ale cheltuielilor sociale şi altor cheltuieli prioritare, inclusiv prin intermediul indicatorilor cantitativi expliciţi, atunci când este posibil.

Indicatorii de referinţă structurali contribuie la monitorizarea reformelor structurale critice pentru atingerea obiectivelor programului; progresul în raport cu aceşti indicatori de referinţă este evaluat în contextul revizuirilor periodice ale programului. Aceste măsuri variază în funcţie de program şi ar putea, de exemplu, să includă măsuri pentru a îmbunătăţi activitatea din sectorul financiar, pentru a consolida sistemul de protecţie socială sau pentru a consolida managementul finanţelor publice. Indicatorii structurali obligatorii au fost eliminaţi.

Revizuirile periodice ale programelor de către Consiliul de directori executivi al FMI juca un rol critic în evaluarea performanţei din cadrul programului şi în adaptarea programului la evoluţiile economice. De regulă, revizuirile se realizează o dată la fiecare şase luni, dar e posibilă şi monitorizarea trimestrială, în caz de volatilitate economică sporită.

Condiţii preferenţiale de creditare excepţionale

Finanţarea în baza ECF se acordă cu o rată de dobândă anuală de zero la sută, cu o perioadă de graţie de 5 ani şi jumătate şi o scadenţa finală de 10 ani. FMI revizuieşte rata dobânzii pentru toate mecanismele de finanţare concesionale din cadrul PRGT o dată la fiecare doi ani.


 

[1] Normele de acces servesc pentru orientare generală şi sunt utilizate în mod flexibil, nereprezentând nici plafoane, nici drepturi. Normele sunt stabilite la nivelul de 120 la sută pentru un acord, sau 75 la sută din cotă în cazul în care volumul creditelor preferenţiale neachitate de statul-membru constituie 100 procente din cotă sau mai mult.

 

Sursa