Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 

LA MIJLOCUL LUNII IUNIE O MISIUNE FMI VA VIZITA REPUBLICA MOLDOVA
 
Chişinău, 28 mai ( INFOTAG ). La mijlocul lunii iunie, o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va vizita Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", marţi, în cadrul unei întrevederi cu un grup de jurnalişti, Mirzoev a spus că misiunea va fi condusă de şeful FMI pentru RM, Nikolay Gueorguiev, care este la sfârşit de mandat.

Potrivit reprezentantului special al FMI în Republica Moldova, la mijlocul lunii iunie va exista deja o claritate asupra noului Guvern, în cazul în care acesta va fi învestit până atunci.

"Dacă ţara va avea un Guvern funcţional, misiunea va aborda noul program de colaborare, iar în cazul în care ţara va merge spre alegeri parlamentare anticipate - misiunea va purta discuţii cu Executivul în exerciţiu despre felul în care ar putea fi minimalizate pierderile bugetare în această perioadă", a spus Mirzoev.

El a reamintit că fostul Program al Fondului cu Guvernul a fost prelungit cu trei luni şi că acest termen a exprirat la sfârşitul lunii aprilie.

"Mai multe decizii de Guvern adoptate înainte de demisia sa au fost în contradicţie cu prevederile Programului", a menţionat reprezentantul permanent al FMI în Moldova. El a atras atenţia asupra faptului că multe chestiuni au reuşit a fi soluţionate în ultimii rei ani.

La capitolul realizări al Programului, Mirzoev a inclus reducerea deficitului bugetar, stabilitatea macroeconomică, politica monetară eficientă şi micşorarea nivelului inflaţiei.

"În ultimii trei ani, am fost martorii unei dinamici pozitive în ceea ce priveşte deficitul bugetar", a remarcat Mirzoev specificând că în 2013 Republica Moldova a avut toate şansele să menţină o situaţie stabilă în ceea ce priveşte bugetul de stat.

Vorbind despre situaţia legată de bugetul de stat din acest an, el a spus că lipsa unui Memorandum cu FMI poate influenţa negativ un şir de proiecte cu instituţiile internaţionale sursele cărora urmau să ajungă în buget.

În calitate de exemplu, Mirzoev s-a reverit la Banca Mondială. Mai multe proiecte ale instituţiei sunt condiţionate de existanţa Memorandumului încheiat între RM şi FMI.

"În legătură cu acest fapt vor trebui identificate alte surse de finanţare, sau de a modifica proiectul bugetului", a explicat el.

De asemenea, reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova a spus că FMI îşi menţine pronosticul anterior de creştere a PIB în Moldova, care în 2013 va atinge nivelul de 4 %.