Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Priorităţile administraţiei fiscale discutate cu reprezentantul permanent al FMI în Moldova / 14.06.2013
 

Şeful IFPS, dl Ion PRISĂCARU, a avut joi, 13 iunie 2013, o întrevedere cu dl Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI în Moldova pe marginea priorităţilor Serviciului Fiscal de Stat pentru îmbunătăţirea administrării fiscale.

Dl Tokhir Mirzoev l-a felicitat pe domnul PRISĂCARU cu numirea în funcţie, menţionînd faptul că deja sunt vizibile unele schimbări pozitive în exterior.

Şeful IFPS a prezentat principalele realizări de la investirea sa în funcţie, cît şi a descris viziunile de îmbunătăţire a relaţiilor cu contribuabilii, prin promovarea continuă a conformării benevole. Dl Tokhir Mirzoev a menţionat că viziunea dlui PRISĂCARU este aproape de cea a FMI, în acest context fiind binevenită abordarea a două domenii care necesită implicare urgentă şi asistenţă externă:

  • Îmbunătăţirea metodologiei şi procedurilor de control. În acest sens, a declarat dlui va fi utilă reluarea cooperării cu Ambasada Suediei, care a pregătit un proiect în acest sens, cu organizarea training-urilor, instruirilor inspectorilor care realizează controalele fiscale;
  • Reforma IT. Aspectele tehnice fiind deja descrise de dl Peter Menhard, în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială.

Datorită stabilizării situaţiei în sistemul fiscal, va fi posibilă reluarea cooperărilor şi implementarea cu succes a reformelor Serviciului Fiscal de Stat, a mai declarat Reprezentantul permanent al FMI în Moldova.

Un alt subiect adus în discuţii a fost posibilitatea reorganizării Serviciului Fiscal de Stat prin optimizarea inspectoratelor teritoriale şi crearea centrelor regionale. Aceasta permiţînd o eficientizare a activităţii şi reducerea costurilor de întreţinere.

Deoarece în perioada 18-25 iunie curent, Republica Moldova va fi vizitată de misiunea FMI, s-a stabilit că aspectele mai profunde ce ţin de îmbunătăţirea administrării fiscale vor fi abordate în cadrul întrevederilor ce vor avea loc.

 

Serviciul de presă
Tel. 022 823379
presa@fisc.md
Sursa