Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesScheme frauduloase prin mesaje electronice trimise din numele FMI

Atenționăm publicul larg, că în prezent sunt circulate câteva versiuni ale scrisorilor frauduloase, autorii cărora pretind că au primit autorizare din partea Fondului Monetar Internațional (IMF) sau că dețin funcții de răspundere în cadrul FMI. Aceste mesaje uneori sunt scrise pe foaie cu antet care include logotipul FMI. Scrisorile respective conțin instrucțiuni victimelor potențiale privind contactarea FMI pentru eliberarea unui "certificat internațional de transfer de capital" sau privind alte forme de aprobare a transferurilor, pentru ca lor, în calitate de beneficiari, să le fie transferate sume semnificative. Adresa email de contact indicată în mesaje este întotdeauna una FALSĂ. Escrocii le solicită persoanelor înșelate să trimită la adresele respective rechizitele bancare personale, care ulterior sunt folosite de ei în activități frauduloase.

În pofida afirmațiilor din mesajele electronice și scrisorile false, afirmațiilor din cadrul conversațiilor telefonice, FMI NU autorizează,NU verifică, NU monitorizează și nici NU acordă asistență în transferul plăților contractuale sau sumelor moștenite din partea părților terțe și/sau guvernelor, precum și NU aprobă activitatea băncilor, instituțiilor financiare sau altor instituții publice și agenții private. Reiterăm, că FMI este o organizație interguvernamentală, ale cărei tranzacții și operațiuni se desfășoară în contact direct cu statele-membre.

Dacă ați primit deja astfel de mesaje electronice, vă recomandăm să renunțați la toate contactele cu escrocii și, dacă deja le-ați transferat mijloace bănești, să contactați imediat organele de drept locale. Dacă locuiți în S.U.A., puteți depune o plângere în adresa Biroului Federal de Investigații (http://www.ic3.gov/default.aspx).

Informație suplimentară privind mesajele electronice trimise de escroci poate fi găsită la adresele http://www.lookstoogoodtobetrue.com
http://www.treas.gov/press/releases/js1130.htm.


Sursa