Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova:
Comunicat de presă - 29.09.2014
 

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu reprezentanţii misiunii FMI

În cadrul întrevederii, au fost discutate obiectivele celei de-a doua misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, care se  află în Republica Moldova pentru efectuarea analizei de monitorizare post-program în contextul consultărilor periodice, conform Statutului FMI.

Max Alier a specificat că, în conformitate cu obiectivul misiunii, principalele subiecte abordate vizează prognozele şi aşteptările privind evoluţia situaţiei macroeconomice în anul 2014 şi pe termen mediu, ţinând cont de eventualele vulnerabilităţi interne şi externe, perspectivele bugetare pentru anul curent şi cadrul bugetar pe termen mediu, precum şi situaţia în sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.

Prim-ministrul a exprimat disponibilitatea Guvernului pentru un dialog deschis şi contrictiv cu experţii FMI, inclusiv pe durata actualei misiuni. Iurie Leancă a menţionat importanţa recomandărilor şi expertizei oferite de această structură financiară internaţională instituţiilor de resort din Moldova, în vederea asigurării stabilităţii financiare şi dezvoltării economice a ţării noastre.

Părţile au făcut un schimb de opinii privind evoluţia situaţiei economice a Republicii Moldova, inclusiv în contextul celor mai recente provocări, precum şi al măsurilor ce urmează să fie întreprinse pentru depăşirea acestora.

Actuala misiune FMI se va afla în Republica Moldova până pe 9 octombrie curent. Ultima misiune a experților FMI a avut loc în perioada 16-22 iulie 2014 pentru discuţii pe marginea monitorizării post-program, precum şi în contextul consultărilor periodice care constituie un exerciţiu obligatoriu, efectuat semestrial, conform cerinţelor standard prevăzute de Statutul FMI pentru statele-membre.

    

Sursa