Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova:
Comunicat de presă - 07.10.2014
 

Experţii FMI au prezentat rezultatele evaluării efectuate de cea de-a doua misiune de monitorizare post-program în Republica Moldova

Reprezentanţii misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Max Alier, au avut astăzi o întrevedere cu  Prim-ministrul Iurie Leancă, în cadrul căreia au prezentat rezultatele analizei efectuate pe parcursul ultimelor două săptămâni pe marginea evoluţiei situaţiei macroeconomice, a reformelor structurale, precum şi a politicilor monetare şi a situaţiei în sistemul financiar al Republicii Moldova.

Max Alier a menţionat că experţii FMI au avut o colaborare eficientă cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice centrale pe durata misiunii în cauză. Potrivit oficialului, în urma întrevederilor, au fost elaborate concluziile şi recomandările cu referire la prognozele privind evoluţia situaţiei macroeconomice şi perspectivele bugetare în anul 2014 şi pe termen mediu, ţinând cont de eventualele vulnerabilităţi interne şi externe, promovarea reformelor structurale în vederea atragerii investiţiilor străine directe în economia naţională şi situaţia din sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.

Potrivit FMI, economia Moldovei nu a înregistrat schimbări esenţiale de la ultima evaluare şi se va menţine în parametrii ţintiţi şi în perioada imediat următoare. Totodată, se prognozează o încetinire a creşterii economice în 2014, din cauza restricţiilor impuse la importul de vinuri şi unele produse agricole din Republica Moldova de către Federaţia Rusă şi situaţia din Ucraina.

Prim-ministrul a menţionat că Guvernul va continua reformele structurale, în vederea asigurării stabilităţii macroeconomice şi creşterii economice a ţării. Iurie Leancă a precizat că Executivul se va axa pe aplicarea prevederilor Acordului de Asociere pentru a profita pe deplin de oportunitățile deschise de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE.

Părţile au discutat despre măsurile care urmează să fie întreprinse pentru realizarea obiectivelor stabilite, convenind asupra menţinerii unui dialog constant în acest sens.

   

Sursa