Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


                      
 

11.03.2022

Programul cu FMI va fi revizuit, ca să asigure finanțare mai mare

Programul cu Fondul Monetar Internațional va fi revizuit, astfel ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure cadrul necesar pentru creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special în formă de suport bugetar direct nerambursabil. O declarație în acest sens a făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița în contextul vizitei misiunii FMI la Chișinău.

Misiunea FMI, condusă de Ruben Atoyan, are drept scop evalua realizarea programului de reforme economice, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), precum și necesitățile adiționale de finanțare în lumina contextului macroeconomic actual.

Războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse Federației Ruse au consecințe complexe asupra economiei globale - fragmentarea economică și perturbarea comerțului și lanțurilor valorice, precum și prețurile înalte și volatile la resursele energetice și la alimente, a spus prim-ministra.

„Totuși, indicatorii macro-economici de bază, fundamentali, în Moldova sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă și flexibilitate. Gestionarea economică responsabilă și corectă din ultimele luni ne permite să solicităm doar o revizuire a programului și nu finanțare de urgență”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra a menționat că Guvernul se va concentra în continuare pe câteva domenii esențiale, prioritar în acest sens fiind menținerea nivelului de trai a populației. Natalia Gavrilița a menționat în context că, săptămâna viitoare Guvernul va prezenta programul de indexare a pensiilor, care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, curent. În paralel, Guvernul va continua să elaboreze și implementeze mecanisme de ajutorare țintită a persoanelor cu venituri mici.

În final, Natalia Gavrilița și-a exprimat încrederea că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional vor mobiliza cadrul general pentru finanțare adițională din partea Uniunii Europene și a altor parteneri internaționali, cu care în prezent sunt purtate discuții atât la nivel de Președinte, cât și la nivel de Guvern.

Misiunea Fondului Monetar Internațional se va încheia pe data de 16 martie, 2022.

Sursa