Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Şedinţele Anuale ale FMI şi Bănii Mondiale

Singapore în ajunul şedinţei anuale

Singapore: Noul centru de şedinţe şi de expoziţii a oferit
1000 de oficii temporare pentru Şedinţa anuală.

Şedinţa anuală a FMI şi Băncii Mondiale, centrul activităţilor fiind organizat la Singapore pe 14-20 septembrie, va fi cel mai mare eveniment internaţional pe care ţara la organizat vreodată. Guvernul şi cei patru milioane de locuitori fac tot posibilul pentru asigurarea succesului acestor şedinţe. Nu este numai o problemă de-a asigura cei 16 000 de participanţi invitaţi cu spaţiu, internet, linii de telefon, aer condiţionat, ş.a. Este o chestiune de promovare şi prezentare a celor mai noi restaurante şi a culturii serviciilor din Singapore.

Sfera serviciilor

Prim Ministrul Lee Hsien Loong, s-a angajat el însuşi să îmbunătăţească orientarea ţării spre clienţi, care scăzuse treptat de la 8 poziţii în 1998, la 17 – în 2005, aşa cum reflectă Raportul de Competitivitate al Forului Economic Mondial din 2005. În ianuarie 2006, guvernul a elaborat un program prin care s-au investit 2,8 milioane dolari americani pentru instruirea a 28 000 de muncitori, inclusiv 18 000 angajaţi din magazine, hoteluri, restaurante, Aeroportul Changi, şi alte destinaţii turistice, precum şi 10 000 angajaţi din transportul public.

Ca parte din acest efort, este şi îndemnul Guvernului către cetăţeni să fie cît mai politicoşi cu oaspeţii străini. În iunie, Lee a lansat campania „Zîmbetul de patru milioane”. Fotografiile cetăţenilor zîmbind va fi transformată într-o pictură murală digitală care va ura bun venit vizitatorilor.

Pregătirile sunt în toi

Zâmbetele vor fi afişate cînd miniştrii de finanţe, guvernatorii băncilor centrale, bancheri, precum şi investitori privaţi din toată lumea vor ateriza în Singapore. Ţara (Insula Singapore plus alte 63 de insule mai mici) are o suprafaţă de cca. 700 km2 şi o densitate a populaţiei de 6 333 persoane pe km2  (în iulie 2005). Cum se va descurca Singapore cu atâţia vizitatori?

Centrul de Conferinţe şi Expoziţii Suntec Singapore International – numit Suntec Singapore – are un spaţiu cu o suprafaţă de un milion de mile2, un auditoriu amplu pentru 1000 oficii, 27 săli de conferinţă mari, centru de presă şi un spaţiu special amenajat pentru înregistrare. Încă, ceva mai mult de 1000 oficii temporare, a câte două etaje fiecare sunt construite în Singapore, cu 960 km de fir pentru acces la internet. Adiţional la cele 12 000 puncte de acces la internet prin fir, vor mai fi unele puncte de internet fără fir. Pentru transportarea participanţilor la şedinţe şi alte evenimente, vor fi puse la dispoziţie mai mult de 400 limuzine şi 230 autobuse.

Prezentarea Singaporelui

Pregătirile intense pentru Singapore 2006 ar trebui să merite timpul şi efortul pentru toate petrecerile. Într-adevăr, un oficial al Băncii Mondiale a spus: „partea organizatorică se desfăşoară mai bine decât s-a făcut vreodată.” Acest eveniment îi oferă Asiei oportunitatea să prezinte dinamismul său economic şi realizările semnificative după 1997, când au avut loc ultima dată şedinţe anuale în regiune.

Experţii economici prognozează o creştere de cca. 100 milioane dolari în urma găzduirii evenimentelor respective.

FMI şi BM, îşi desfăşoară şedinţele peste hotare fiecare al treilea an. Datorită faptului că şedinţele sunt un eveniment unic pentru ţara gazdă, există o dorinţă de-a promova facilităţile ţării precum şi acordarea timpului adiţional pentru evenimentele de scară largă. Pentru Washington D.C, probelmele de securitate au fost o preocupare încă din 2001, şi şedinţele de scurtă durată se pare că vor continua şi în viitorul prognozabil.

Elisa Diehl
IMF External Relations Department
      


Sursa