Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Guvernul îşi va intensifica cooperarea cu FMI în vederea implementării politicilor macroeconomice şi reformelor structurale

Chişinău, 8 mai /MOLDPRES/. Guvernul îşi va intensifica cooperarea bilaterală cu Fondul Monetar Internaţional în vederea implementării politicilor macroeconomice şi reformelor structurale, pentru a înregistra o creştere economică sporită şi a obţine un rating de ţară pe o treaptă mai înaltă.

Acest lucru l-a menţionat ministrul Finanţelor, Mariana Durleşteanu, ieri, în cadrul întrevederii cu misiunea Departamentului European al FMI, condusă de Graeme Justice, care se va afla la Chişinău în perioada 7-21 mai, informează MOLDPRES.

Potrivit serviciului protocol şi presă al Ministerului Finanţelor, Johan Mathisen, Reprezentant permanent al FMI, a făcut o analiză succintă a situaţiei bugetare în Moldova din primul trimestru al anului curent, în care a dat o apreciere pozitivă îndepl inirii obiectivelor propuse în Programul susţinut prin mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei /PRGF/. În context, au fost stabilite obiectivele pentru următoarele luni ale anului 2008.

Discuţiile în timpul întrevederii conducerii Ministerului Finanţelor cu misiunea FMI au mai fost axate pe controlul cheltuielilor, sistemul trezorerial şi aducerea la zero a soldurilor conturilor, arieratele autorităţilor locale, bugetele autorităţilor publice locale şi executarea lor, precum şi finanţarea bugetului autorităţilor centrale.

Pe parcursul perioadei sus-menţonate, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor vor avea mai multe întrevederi la nivel tehnic cu misiunea FMI.

PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venituri mici. Rata dobînzii pentru cre ditare în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele sînt oferite pe un termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 5,5 ani.

Programul PRGF cu R. Moldova presupune acordarea unui credit de circa 174 milioane de dolari SUA, din care au fost deja transferate circa 124 milioane de dolari SUA, notează MOLDPRES.
 
Premierul a avut o întrevedere cu misiunea FMI aflată în vizită la Chişinău

Chişinău, 8 mai /MOLDPRES/. Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a avut ieri o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău în perioada 7-21 mai curent.

Scopul misiunii este efectuarea celei de a patra evaluări în cadrul Programului susţinut prin mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei derulat cu Guvernul Moldovei, care prevede asistenţă în valoare de 124,7 mln de dolari, a relatat agenţiei MOLDPRES serviciul de presă al Executivului.

Şeful misiunii FMI, Graeme Justice, a apreciat că Guvernul a realizat în termen marea majoritate a prevederilor Memorandumului bilateral. Principala preocupare a FMI rămîne legată de menţinerea nivelului inflaţiei în cadrul parametrilor stabiliţi, în condiţiile scumpirii globale a produselor alimentare şi a resurselor energetice, precum şi în urma secetei de anul trecut. În acest scop, Graeme Justice a sugerat înăsprirea politicii monetar-fiscale şi echilibrarea bugetului de stat.

Potrivit prim-ministrului, creşterea nivelului inflaţiei în primul trimestru al anului curent a fost generată în Moldova de majorarea preţurilor la patru categorii de mărfuri, printre care unele produse alimentare şi transportul de pasageri. În acelaşi timp, creşterea preţurilor la produsele nealimentare a constituit doar 0,9%, astfel încît dacă nu luăm în calcul produsele menţionate, s-ar înregistra o deflaţie.

Prim-ministrul a apreciat că simpla majorare a ratelor dobînzii ar putea să nu fie optimă pentru menţinerea în frîu a inflaţiei, fiind nevoie de soluţii netradiţionale. "Guvernul a eliminat restricţiile cantit ative la importul de carne, ceea ce va stimula oferta acestor produse şi a plafonat adaosul comercial în comerţul cu materiale de construcţii, în principal - ciment, fiind gata să facem faţă provocărilor legate de creşterea nivelului inflaţiei", a declarat Zinaida Greceanîi. În acelaşi timp, prim-ministrul s-a pronunţat pentru continuarea proiectelor investiţionale, chiar în condiţiile în care acestea ar putea alimenta cererea pe piaţa internă.

Prim-ministrul a transmis lui Graeme Justice proiectul noului Memorandum cu FMI şi şi-a exprimat convingerea că părţile vor ajunge la consens în privinţa tuturor chestiunilor puse în discuţie.
Foto: www.gov.md