Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


SEF08_Header_final_50_.jpg

Miniştri ai Economiei din 18 ţări s-au întrunit la Chişinău, în cadrul Reuniunii ICE

Chişinău, 8 oct./MOLDPRES/. Miniştri ai Economiei din 18 ţări s-au întrunit astăzi la Chişinău, la Reuniunea Iniţiativei Central Europene /ICE/. Pe parcursul anului curent, Republica Moldova deţine preşedinţia ICE.

La acest eveniment au participat reprezentanţi ai guvernelor ţărilor ICE, precum şi ai instituţiilor financiare internaţionale, informează MOLDPRES.

Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a declarat, într-o conferinţă de presă, că "obiectivul principal al actualei reuniuni rezidă în discutarea problemelor şi a barierelor cu care se confruntă ţările ICE în perioada de tranziţie la economia de piaţă".

Participanţii la reuniune au purtat discuţii axate pe oportunităţile de investire în ţările Europei Centrale, pe in frastructură, energetică, transporturi, precum şi pe formarea şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între agenţii economici şi crearea Acordurilor de cooperare bilaterală şi multilaterală a ţărilor ICE.

Igor Dodon a mai specificat că reuniunea ICE este "o oportunitate perfectă pentru iniţierea unui proces intens de unificare a eforturilor tuturor ţărilor-membre în scopul soluţionării problemelor economice regionale, al dezvoltării schimburilor comerciale, susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, elaborării politicilor necesare pentru o dezvoltare cu succes a competitivităţii antreprenoriale".

ICE a fost fondată în anul 1989 în calitate de forum internaţional pentru colaborări politice, economice şi culturale, realizate între ţările-membre. Actualmente, din această organizaţie fac p arte 18 ţări din Europa Centrală şi de Est. Republica Moldova a devenit membru al ICE în anul 1996. În calitate de organizaţie donatoare, ICE colaborează cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu Banca Mondială etc.

Iniţiativa Central Europeană are drept scopuri promovarea cooperării regionale, integrarea europenă şi tranziţia economică. De asemenea, ICE oferă asistenţă ţărilor-membre mai puţin avansate din sud-estul Europei şi celor din vecinătatea Uniunii Europene, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina şi Belarus, a precizat Igor Dodon, citat de MOLDPRES.

Moldpres 2008

Mai multa informatie: MIEPO si CEI SEF

          


Prezentarea dlui Johan Mathisen, Reprezentant Permanent al FMI in Moldova:
"Moldova la răscruce de drumuri: provocări privind asigurarea pe termen mediu
a creşterii economice durabile"

CLICK pentru a vizualiza prezentarea.