Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Serviciul de presă al Guvernul Republicii Moldova:
Comunicat de presă - 27.04.2011
 

Prim-ministrul Vlad FILAT a avut astăzi o întîlnire cu misiunea Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Nikolay GUEORGUIEV


Misiunea se află în vizită în Republica Moldova în perioada 27 aprilie - 12 mai,  2011.

Vlad FILAT a urat membrilor Misiunii bunvenit la Chişinău, exprimîndu-şi speranţa că şi de această dată, activitatea acesteia va fi una plină. Premierul a precizat că Guvernul de la Chişinău a depus toate eforturile pentru a îndeplini angajamentele asumate şi va continua să acţioneze în acelaşi ritm.

„Deşi nu ne-a fost uşor, inclusiv din cauza situaţiei politice din ţară, Guvernul a implementat reformele necesare şi va continua să muncească în vederea obţinerii unei creşteri sănătoase, creării unui climat investiţional favorabil şi asigurării unei protecţii sociale adecvate categoriilor defavorizate ale populaţiei", a spus Vlad FILAT.

Premierul şi-a exprimat disponibilitatea şi deschiderea de a oferi tot suportul necesar pentru ca activitatea misiunea Departamentului European al FMI să fie una productivă.

Nikolay GUEORGUIEV a felicitat Guvernul de la Chişinău pentru rezultatele obţinute în anul care a trecut, dar şi pentru primele rezultate înregistrate în 2011. Şeful Misiunii a spus că, în primul trimestru al anului curent, Republica Moldova continuă să înregistreze rezultate bune, nivelul inflaţiei fiind  în scădere, iar contul curent al balanţei de plăţi are un deficit mai mic decît era prevăzut.

Nikolay GUEORGUIEV  a precizat că, după ritmul de dezvoltare economică, ţara   noastră depăşeşte nu doar statele din Europa de Est, ci şi unele din Uniunea Europeană. Şeful Misiunii şi-a exprimat aprecierea şi pentru modul în care sînt realizate reformele prevăzute în Programul de guvernare „Integrare europeană:  Libertate, Democraţie, Bunăstare 2011-2014". 

Referitor la scopul vizitei, Nikolay GUEORGUIEV a spus că misiunea va discuta cu autorităţile în contextul celei de-a treia evaluări a programului încheiat de Republica Moldova, susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul înregistrat în realizarea Programului cu FMI, va actualiza și va evalua perspectivele macroeconomice și va discuta cu autoritățile cadrul de cheltuieli pe termen mediu și planurile privind politica fiscală, precum și alte politici macroeconomice și structurale în vederea susţinerii stabilităţii macroeconomice şi promovării creşterii economice durabile pe perioada următoare.

Programul Moldovei cu FMI este prevăzut pe trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. Acesta este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 170 milioane de DST (circa 259 milioane de dolari SUA.) au fost deja debursate. Următoarea tranşă de 50 milioane de DST (circa 79 milioane de dolari SUA.) din cadrul Programului va fi transferată după finalizarea celei de-a treia evaluări.

Foto mai mare: aici

Sursa