Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


7 februarie 2007

Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ


O misiune a Departamentului European al FMI, condusă de Dl Thomas Richardson,
se va afla la Chişinău în perioada 21-28 februarie, 2007.

Scopul principal al misiunii FMI este de a evalua performanţele Guvernului şi Băncii Naţionale în ceea ce priveşte realizarea angajamentelor din cadrul programului
PRGF[1], precum şi de a evalua perspectivele macroeconomice pentru 2007, prin prisma evoluţiilor recente, cum ar fi creşterea preţului la gazele naturale şi probabilitatea reluării exportului de vinuri în Federaţia Rusă. Din punct de vedere structural, se aşteaptă că programul se va axa în continuare pe trei direcţii: continuarea reformei în sectorul financiar, perfecţionarea managementului fiscal şi reformele structurale menite să îmbunătăţească mediul de afaceri.

La sfârşitul misiunii, aşa cum se obişnuieşte, Dl Richardson şi echipa lui vor susţine o scurtă conferinţă de presă.

 

[1] PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. La 5 mai 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat programul în baza facilităţii PGRF pentru Moldova în valoare de circa 118,5 milioane dolari SUA, prima tranşă din care circa 17 milioane de dolari SUA a fost acordată Băncii Naţionale a Moldovei la mijlocul lui mai curent. La 15 decembrie 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat o majorare a creditului până la circa 167 milioane de dolari SUA. A doua debursare aprobată a constituit o sumă echivalentă cu circa 48,2 milioane de dolari SUA.