Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


28 februarie 2007


Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ


Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dl Thomas Richardson, Director adjunct al Direcţiei Nord-Est (Belarus, Finlanda, Moldova, Norvegia şi Rusia) din cadrul Departamentului European al FMI, s-a aflat la Chişinău în perioada 21-28 februarie, 2007.

Misiunea FMI a luat cunoştinţă de activitatea Guvernului şi Băncii Naţionale în contextul realizării angajamentelor asumate în cadrul programului finanţat prin intermediul PRGF[1] şi a evaluat perspectivele macroeconomice pentru 2007, prin prisma evoluţiilor recente, cum ar fi creşterea preţului la gazele naturale şi probabilitatea reluării exportului de vinuri în Federaţia Rusă.

Misiunea a notat cu satisfacţie că rezultatele realizării programului pentru 2006 au fost, în general, pozitive. Unele acţiuni prevăzute de program au fost realizate mai devreme decât a fost planificat, iar perspectivele macroeconomice s-au îmbunătăţit.

În perioada aprilie-mai se planifică o misiune la Chişinău, în cadrul căreia va fi realizată cea de-a doua evaluare a rezultatelor atinse în realizarea programului cu FMI. Membrii misiunii vor evalua performanţa autorităţilor vizavi de program şi vor elabora un raport care va fi prezentat spre aprobare Consiliului de Directori al FMI pe parcursul verii.

 

[1] Mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF) este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. La 5 mai 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat programul în baza PGRF pentru Moldova în valoare de circa 118,5 milioane dolari SUA, prima tranşă din care circa 17 milioane de dolari SUA a fost acordată Băncii Naţionale a Moldovei la mijlocul lui mai curent. La 15 decembrie 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat o majorare a creditului până la circa 167 milioane de dolari SUA. A doua debursare aprobată a constituit o sumă echivalentă cu circa 48,2 milioane de dolari SUA.