Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases15 decembrie 2008

Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ


O misiune a Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dl Graeme Justice, s-a aflat la Chişinău în perioada 4-15 decembrie, 2008. Scopul de bază al misiunii a fost evaluarea a cincea a rezultatelor programului susţinut prin mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF)[1].  
 

Misiunea a remarcat cu satisfacţie performanţa bună în cadrul programului, reducerea ratei inflaţiei sub zece la sută şi creşterea economică robustă. Reformele prevăzute în cadrul programului au fost realizate cu unele excepţii în termenele stabilite. Sistemul financiar a fost rezistent faţă de criza financiară globală. Totodată, misiunea împărtăşeşte îngrijorările Guvernului privind impactul reducerii ritmurilor creşterii economice pe plan regional şi a discutat acţiunile adecvate în promovarea politicilor pentru aplanarea impactului asupra Moldovei. Misiunea a accentuat importanţa sporită a promovării unor politici macroeconomice prudente în anul 2009. 


Acest fapt a fost reflectat în Memorandumul actualizat privind Politicile Economice şi Financiare (MPEF) pentru 2009. Acordul, ca de obicei, va fi revizuit de conducerea FMI şi apoi va fi prezentat spre examinare Consiliului de Directori Executivi al FMI. Se preconizează că transferul următoarei tranşe de circa 18 milioane de dolari SUA va fi aprobat la începutul anului 2009. Următoarea misiune a FMI în cadrul Programului PRGF este programată preliminar pentru finele lunii februarie 2009.


 

[1] PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual. Creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. Programul PRGF cu Republica Moldova presupune acordarea unui credit de circa 168 milioane de dolari SUA, din care au fost deja debursate circa 133 milioane de dolari SUA.