Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases22 aprilie 2009

Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ


Statele din întreaga lume au fost afectate substanţial de criza financiară şi declinul activităţii economice. Economiile avansate s-au confruntat cu un declin nemaipomenit de şase la sută al PIB-ului real în  trimestrul patru al anului 2008, iar majoritatea statelor dezvoltate trec în prezent printr-o perioadă de recesiune economică profundă. Statele cu economii în curs de dezvoltare de asemenea suferă mult şi, în termeni agregaţi, economiile lor s-au contractat cu patru la sută în trimestrul patru al anului trecut. Impactul nefast se răspândeşte atât pe canale financiare, cât şi pe cele comerciale, în special în direcţia statelor din Asia de Est care depind serios de exporturile producţiei sale industriale, precum şi spre  statele europene în curs de dezvoltare şi statele CSI, creşterea economică a cărora fiind alimentată până acum de afluxurile majore de capital. 

Şi economia Moldovei a fost afectată serios şi în anul curent se va contracta probabil cu cel puţin cinci la sută în termini reali. Exporturile s-au redus cu peste 20 la sută, remitenţele cu peste 30 la sută, iar volumul investiţiilor străine directe a scăzut drastic din cauza reducerii activităţii economice în statele din regiune. Este de aşteptat pe parcursul anului curent o scădere în continuare a cererii interne, alimentate de transferurile private, dat fiind faptul că cererea sezonieră pe piaţa regională a muncii va rămâne probabil joasă.  

Nu se poate afirma cu certitudine când va începe şi cât va dura restabilirea economiei. Se preconizează ca economia din regiune să se restabilească treptat doar în anul 2010. În cazul Moldovei, viteza recuperării economice va depinde, în cele din urmă, de implementarea unor măsuri de ajustare hotărâte şi a unor politici consecvente de menţinere a stabilităţii macroeconomice.  

FMI este gata să acorde susţinere Republicii Moldova la depăşirea crizei curente. O misiune a FMI soseşte săptămâna aceasta la Chişinău pentru a analiza situaţia macroeconomică şi a iniţia discuţii cu autorităţile interimare. Dacă discuţiile se vor dovedi a fi productive, echipa FMI va reveni pentru finalizarea negocierilor după numirea în funcţie a noului Guvern.