Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Comunicat de presă, nr. 05/01
5 ianuarie 2005
International Monetary Fund
700 19th Street, NW
Washington, D.C. 20431 USA

 

Declaraţia lui Rodrigo de Rato, director general al FMI, făcută înainte de întrunirea de la Jakarta cu privire la dezastrul în urma tsunami care a lovit Asia

Dl. Rodrigo de Rato, director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a făcut astăzi următoarea declaraţie după sosirea la Jakarta, Indonesia, pentru a participa la o întrunire la nivel înalt privind acordarea ajutorului ţărilor afectate de dezastrul în urma tsunami care a lovit Asia: 

În primul rând, doresc să exprim încă o dată adânca compasiune ţărilor afectate de această devastatoare tragedie umanitară şi să reiterez angajamentul FMI de a acorda cât mai mult posibil ajutor în cadrul eforturilor internaţionale de asistenţă. 

Noi colaborăm strâns în domeniile ce ţin de competenţa noastră cu majoritatea ţărilor afectate, inclusiv în evaluarea consecinţelor la nivel macroeconomic şi necesităţilor financiare. Eu voi participa la întrunirea de mâne la nivel înalt din Jakarta iar conducerea şi personalul FMI va vizita în zilele următoare ţările afectate de tsunami. 

Totodată, trebuie de efectuat o apreciere completă a necesităţilor financiare. Acest lucru urmează a fi discutat împreună cu formele cele mai potrivite de acordare a asistenţei la întrunirea de mâne şi în zilele următoare. În ceea ce ne priveşte pe noi, FMI este gata să ofere asistenţă financiară ţărilor afectate, în primul rând prin intermediul mecanismului de Asistenţă Urgentă în Cazul Calamităţilor Naturale. Aceasta finanţare s-ar putea cifra în jurul la 1 miliard dolari SUA pentru cele mai afectate ţări, mijloacele financiare fiind acordate rapid şi fără un program cu FMI.

 

IMF EXTERNAL RELATIONS DEPARTMENT
Public Affairs: 202-623-7300 - Fax: 202-623-6278
Media Relations: 202-623-7100 - Fax: 202-623-6772

Source