Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Comunicat de presă, nr. 05/6
17 ianuarie 2005
International Monetary Fund
700 19th Street, NW
Washington, D.C. 20431 USA

 

Directorul general al FMI, Rodrigo de Rato a salutat lansarea raportului Proiectului Milenar al ONU în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului

Dl. Rodrigo de Rato, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a salutat astăzi lansarea raportului Proiectului Milenar al ONU „Investiţii în dezvoltare: planul de măsuri practice în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”, fiind un aport important în eforturile comunităţii internaţionale îndreptate spre reducerea la jumătate a nivelului sărăciei până în 2015. 

“Acest raport arată provocările enorme cu care se confruntă ţările sărace în încercarea de a scăpa de sărăcie şi prezintă o strategie complexă privind modalităţile de realizare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului până în 2015”, a declarat dl. de Rato. „Raportul merită să fie citit cu multă atenţie şi să fie luat în consideraţie în modul corespunzător de către toţi membrii comunităţii internaţionale”. 

Dl. de Rato a remarcat că raportul în cauză reprezintă un aport important în parteneriatul de dezvoltare asupra căruia s-a convenit în 2002 la Conferinţa internaţională asupra finanţării pentru dezvoltare de la Monterrey, Mexic. Potrivit consensului de la Monterrey, donatorii şi ţările în curs de dezvoltare au convenit ca eforturile sporite din partea ţărilor sărace, în particular pentru asigurarea bunei guvernări şi unui climat investiţional mai bun, să fie îmbinate cu o susţinere mai cuprinzătoare din partea ţărilor industrial dezvoltate.  

“Secretarul General al ONU, Kofi Annan a dispus elaborarea acestui raport doi ani în urmă”, a mai adăugat dl. de Rato, „întru susţinerea reducerii sărăciei şi elaborării unei foi de drum complexe în vederea realizării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. În spiritul consensului de la Monterrey, FMI este gata să participe la efortul puternic şi coordonat pe plan mondial în vederea reducerii sărăciei. Eu sper că v-om putea să colaborăm eficient cu comunitatea internaţională întru atingerea acestor scopuri”. 

FMI a fost consultat şi a participat în cadrul dezbaterilor cu Proiectului Milenar al ONU. 

Documentele referitoare la acest subiect:

The IMF and the Millennium Development Goals, A Factsheet - September 2004.

Remarks by Rodrigo de Rato, Managing Director of the International Monetary Fund, at the Summit of World Leaders for Action Against Hunger and Poverty, New York, September 20, 2004.

IMF/World Bank Report Calls for Urgent Action on Poverty Reduction by All Countries (Press Release No. 04/85).

 

IMF EXTERNAL RELATIONS DEPARTMENT
Public Affairs: 202-623-7300 - Fax: 202-623-6278
Media Relations: 202-623-7100 - Fax: 202-623-6772

Source