Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Comunicat de presă, nr. 07/147
28 iunie 2007
International Monetary Fund
700 19th Street, NW
Washington, D.C. 20431 USA

 

Directorul Executiv al FMI, Rodrigo de Rato, îşi va părăsi postul după şedinţele anuale din 2007

 

Rodrigo de Rato, Directorul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a informat astăzi Consiliul de directori executivi că nu va putea rămâne în funcţie pentru deplina durată a mandatului de Director Executiv şi intenţionează să-şi dea demisia în luna octombrie, după finalizarea Şedinţelor Anuale ale Consiliilor Guvernatorilor FMI şi Băncii Mondiale.

Domnul de Rato a adresat Consiliului Executiv următoarea declaraţie referitor la decizia sa:

“Am luat această decizie din motive personale. Motivul renunţării la responsabilităţile asumate în cadrul Fondului sunt circumstanţele şi responsabilităţile mele familiale, în particular cele referitor la educaţia copiilor mei.

Intenţionez să părăsesc postul de Director Executiv în curând după Şedinţele Anuale din anul 2007 şi am vrut să îmi împărtăşesc decizia cu Dvs. îndată după ce am luat-o, pentru ca Consiliul executiv să dispună de o perioadă de timp rezonabilă pentru a-l numi în funcţie pe succesorul meu.

Deşi am luat această decizie din motive personale, din punct de vedere profesional nu a fost o decizie uşoară, fiindcă, după cum cunoaşteţi cu toţii, nutresc un sentiment profund faţă de această instituţie, angajaţii săi, rolul său în arhitectura economică globală şi capacitatea sa demnă de invidiat de a se adapta la circumstanţele globale schimbătoare pentru a acorda o asistenţă eficace membrilor săi.

Postul de Director Executiv al acestei instituţii distinse a fost unul dintre posturile ce mi-au oferit un grad înalt de satisfacţie din punct de vedere profesional. Indiscutabil, pentru mine a fost o mare onoare să fiu în slujba Fondului şi o voi face cu acelaşi grad de insistenţă şi entuziasm până în ultima zi a vieţii mele.

Aş dori sa aduc mulţumiri Consiliului Executiv şi angajaţilor FMI pentru susţinere şi colaborare continuă pe parcursul ultimilor trei ani. Sunt foarte mândru de munca pe care am realizat-o împreună şi de rezultatele obţinute. Strategia de reformă pe termen mediu are la bază ideile contribuite de membrii Consiliului Executiv, angajaţii FMI, precum şi ideile utile din partea altor persoane preocupate de rolul şi eficacitatea acestei instituţii. Strategia se bucură de susţinere largă din partea statelor membre şi serveşte drept un ghid util în realizarea reformei. Sunt foarte mândru că împreună am atins deja unele rezultate referitor la elementele cheie ale acestei strategii, cum ar fi prima etapă de majorare a cotelor şi noul cadru de supraveghere.

Aş dori să vă asigur că, pe parcursul următoarelor luni, îmi propun să înregistrez numaidecât progrese în privinţa tuturor aspectelor Strategiei de reformă pe termen mediu, în special în ceea ce ţine de cote şi vocile statelor membre, dar şi în ceea ce priveşte venitul FMI, prevenirea crizelor şi colaborarea cu Banca Mondială în statele cu venituri mici. Sper că plecarea mea ar putea servi drept factor care ne va încuraja pe toţi să cooperăm în mod constructiv şi eficace cu statele-membre pe parcursul următoarelor luni pentru a încerca să accelerăm realizarea acţiunilor în domeniile respective şi a asigura înregistrarea unui progres semnificativ până vor avea loc Şedinţele Anuale.”

După întrevederea cu membrii Consiliului Executiv, domnul de Rato a adăugat, “Am fost profund mişcat de expresiile de susţinere şi înţelegere din partea Consiliului Executiv şi de reiterarea angajamentului comun de a realiza agenda propusă în perioada de la acest moment şi până la Şedinţele Anuale”.

 

IMF EXTERNAL RELATIONS DEPARTMENT
Public Affairs: 202-623-7300   Fax: 202-623-6278
Media Relations: 202-623-7100   Fax: 202-623-6772

Sursa