Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
Şeful reprezentanţei FMI Johan Mathisen - Moldova poate primi credite în condiţii preferenţiale

CHIŞINĂU, 3 aprilie / Coresp. "Novosti - Moldova" Vadim Drelinschi /.

"Moldova este membru cu drepturi egale al FMI şi poate beneficia de posibilităţile, pe care le oferă noile principii simplificate de acordare a creditelor", - a declarat pentru corespondentul agenţiei NOVOSTI-MOLDOVA Johan Mathisen, şef al reprezentanţei permanente a Fondului Monetar Internaţional (FMI) în RM.

Şeful reprezentanţei FMI a comentat revizuirea principiilor de creditare şi crearea noii linii flexibile de creditare (LFC) pentru acele ţări, care au fost afectate de criza financiară mondială, precum şi pentru ţările în curs de dezvoltare cu economie durabilă.

"Noile principii vor permite de a utiliza abordări mai flexibile faţă de creditarea statelor-membre ale FMI, ceea ce le va permite să suporte criza financiară şi va consolida situaţia lor economică", - a spus Mathisen.

Modificările includ: modernizarea condiţiilor pentru solicitanţii de credite, implementarea noii LFC, majorarea flexibilităţii la acordarea tradiţionalului credit "stand-by", dublarea limitelor accesului la resursele nepreferenţiale, lichidarea mecanismelor de creditare utilizate rar.

Potrivit spuselor lui Mathisen, "FMI analizează posibilele modificări în mecanismele creditării preferenţiale în scopul consolidării instrumentelor de creditare ale Fondului în ceea ce priveşte finanţarea pe termen scurt şi extraordinară a ţărilor cu nivel mic de venituri".

"Statele-membre ale FMI vor putea primi în condiţii mai preferenţiale un volum mare de mijloace băneşti", - a menţionat el.

Mathisen a specificat că "FMI va lucra asupra faptului, ca aceste condiţii de acordare a creditelor să fie orientate şi ajustate la laturile individuale puternice ale politicilor şi la principiile fundamentale ale fiecărei ţări aparte".

Sursa