Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
TOKHIR MIRZOEV AFIRMĂ CĂ MISIUNEA FMI AR PUTEA SĂ NU VINĂ ÎN MOLDOVA, PÂNĂ LA SFÂRSITUL LUNII APRILIE

 
Chisinău, 2 aprilie ( INFOTAG ). Reprezentantul permanent al Fondului Monetar International (FMI) în R. Moldova, Tokhir Mirzoev, nu exclude faptul că misiunea de evaluare nu va sosi în Moldova până la încheierea celui de-al treilea program care expiră la sfârsitul lunii aprilie, pentru a efectua un ultim studiu al programului.

Solicitat de agentia "INFOTAG", oficialul a confirmat faptul că a avut, săptămâna trecută, o întrevedere cu premierul în exercitiu, Vlad Filat, cu care a discutat despre posibilitatea de sosire a misiunii de evaluare ordinare a FMI, în luna aprilie.

"La această etapă, purtăm discutii si studiem posibilitatea de sosire a misiunii în Moldova în conditiile curente, si anume: guvernul are atributii limitate, recent au fost adoptate unele măsuri care nu corespund întelegerilor noastre. Este vorba despre majorarea neplanificată a pensiilor, instituirea impozitului unic în agricultură, majorarea salariilor functionarilor publici, dar si lăsarea în conturile speciale ale gospodăriilor agricole si ale producătorilor de zahăr a 12% din 20% de TVA, cu achitarea efectivă la buget a numai 8% de TVA. Este incertă deocamdată existenta posibilitătilor financiare pentru realizarea acestor majorări, care măsuri de compensare vor fi prevăzute pentru buget, de unde vor fi luate fondurile", a spus reprezentantul FMI.

Conform spuselor sale, "sosirea misiunii de evaluare si acordarea ultimei transe depind de modul în care va evolua situatia politică din tară si de pregătirea autoritătilor de a purta un dialog amplu în această si în alte chestiuni".

Mirzoev a declarat că mai este posibilă prelungirea programului, dar "pentru aceasta trebuie să existe temeiuri foarte consistente si e necesară pozitia clară a autoritătilor privind perspectivele politicii economice".

"INFOTAG" precizează: În noiembrie 2012, programul FMI de finantare a Moldovei pe termen de trei ani si care urma să se încheie pe 29 ianuarie 2013 a fost prelungit cu trei luni. Se astepta că în timpul vizitei din februarie-martie, expertii misiunii vor evalua programul si vor decide în privinta acordării Republicii Moldova a ultimei transe de credit chiar până la finele lunii aprilie. Dar vizita misiunii de evaluare ordinare a FMI, care fusese planificată pentru sfârsitul lunii februarie, a fost amânată pentru o dată nedefinită. FMI a chemat autoritătile de la Chisinău să ducă până la capăt realizarea măsurilor necesare, asigurând astfel buna finalizare a celui de-al saselea, ultimul, studiu al programului FMI. După încheierea acestui studiu, Moldova ar fi urmat să obtină circa $76 mil. Programul FMI cu Moldova pe term en de trei ani, aprobat pe 29 ianuarie 2010, prevede asistentă financiară în valoare totală de $570 mil.

Vicepremierul, ministrul Economiei în exercitiu, Valeriu Lazăr, sustine că Moldova, în relatia cu FMI "a revenit la situatia din noiembrie 2009, când nu avea nicio întelegere cu FMI". Potrivit oficialului, încrederea a fost subminată pentru că Moldova "nu a onorat angajamentele pe care le-a asumat si a adoptat o serie de acte legislative fără a le coordona cu FMI". "Moldova trebuie să-si îndeplinească angajamentele în fata FMI cu trei săptămâni înaintea sedintei de guvern, adică 31 martie. Posibilitatea de onorare a acestor angajamente este egală cu zero. Astfel, sedinta consiliului de administratie al FMI se anulează, iar Moldova rămâne fără memorandum cu FMI, si, bineînteles, fără ultima transă", a spus ministrul Economiei în exercitiu.

Mai târziu, premierul în exercitiu, Vlad Filat, a anuntat că misiunea fondului va veni, totusi, la Chisinău, în perioada imediat următoare, iar data sosirii acesteia si agenda vor fi stabilite mai târziu.