Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases



Boxa 1. Sumarul recomandărilor-cheie

 

A. Recomandări prioritare

·         Sporirea austerităţii politicii monetare pentru eliminarea excesului de lichiditate şi reducerea inflaţiei (vezi detalii în Raportul de ţară).

·         Îmbunătăţirea gestionării lichidităţii

·         Dezvoltarea capacităţilor pentru prognozarea şi gestionarea mai bună a lichidităţii, inclusiv prin sporirea numărului de angajaţi şi implementarea modelelor de prognozare.

·         Sporirea în continuare a transparenţei operaţiunilor monetare.

·         Crearea cadrului de cooperare eficientă dintre organele de supraveghere

·         Întreprinderea eforturilor comune de către BNM şi CNPF pentru a scoate sectorul financiar de sub incidenţa unor prevederi ale Legii cu privire la principiile de bază ale reglementării activităţii de antreprenoriat

·         Semnarea memorandumurilor de înţelegere dintre BNM şi CNPF şi, separat, dintre Banca Naţională şi toate organele de supraveghere subsectoriale.

·         Lucrul asupra utilizării în comun a unora dintre bazele de date ale organelor de supraveghere.

·         Sporirea eficienţei supravegherii bancare

·         Elaborarea instrucţiunilor privind introducerea standardelor contabile consolidate.

·         Continuarea eforturilor pentru identificarea proprietarilor beneficiari ai băncilor.

·         Îmbunătăţirea capacităţii de adaptare la circumstanţele schimbătoare a scenariilor din cadrul testelor rezistenţei la stresuri.

·         Perfecţionarea managementului riscurilor bancare prin elaborarea instrucţiunilor respective.

·         Demararea activităţii efective a CNPF

·         Revizuirea şi redefinirea procesului de licenţiere a intermediarilor în cadrul CNPF.

·         Asigurarea finanţării suficiente a CNPF prin bugetul de stat, după necesitate.

·         Sporirea capacităţilor tehnice ale angajaţilor pentru implementarea şi asigurarea respectării legislaţiei privind asigurările.

·         Trecerea la o structură modernă a Depozitarului naţional al valorilor mobiliare, inclusiv funcţiile de registrator (şi plăţile prin intermediul sistemului de plăţi şi decontări în timp real), cel puţin pentru companiile înregistrate la Bursă.

·         Implementarea, sub conducerea BNM, a Serviciului naţional de plăţi şi decontări nete pentru tranzacţiile în moneda naţională.
 

B. Recomandări de dezvoltare, pe termen mediu

·         Actualizarea supravegherii financiare nebancare

·         Stabilirea unor standarde prudenţiale noi pentru toate unităţile supravegheate de CNPF, în baza standardelor internaţionale şi a celor mai bune practici.

·         Elaborarea formelor statutare de raportare pentru sectorul asigurărilor care să ofere informaţie relevantă cu privire la solvabilitate, reasigurări, credite şi cheltuieli. Consolidarea capacităţii tehnice în cadrul CNPF în ceea ce priveşte analiza programelor de reasigurări; elaborarea criteriilor minime pentru reasigurători.

·         Implementarea principiilor de supraveghere bazate pe estimarea riscurilor pentru sectorul pieţelor de capital.

·         Extinderea atribuţiilor CNPF pentru a include sectorul de leasing.

·         Îmbunătăţirea climatului în sectorul financiar

·         Extinderea rapoartelor publice ale băncilor şi instituirea cerinţei ca rapoartele financiare, statutele bancare şi rapoartele privind respectarea Codului de guvernare corporativă să fie plasate pe paginile web ale acestora.

·         Revizuirea legislaţiei privind asigurările pentru a coborî pragul pentru aprobarea acţionarilor de către organul de supraveghere şi prezentarea descrierii detaliate a drepturilor de proprietate indirecte în capitalul companiilor de asigurări.