Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
NIKOLAY GUEORGUIEV: FMI ESTE SATISFĂCUT DE EVOLUŢIA ECONOMIEI MOLDOVEI
DIN ULTIMII TREI ANI

 
Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) este satisfăcută de evoluţia economiei moldoveneşti din ultimii trei ani, a declarat luni, la o întrevedere cu jurnaliştii, Nikolay Gueorguiev, care a efectuat ultima sa vizită în R.Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pe parcursul ultimilor patru ani.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", Gueorguiev l-a prezentat pe noul şef al misiunii FMI pentru R.Moldova, Max Alier, care anterior a lucrat timp de patru ani în Ucraina.

Referindu-se la evoluţia Produsului Intern Brut moldovenesc de după anul 2010, Nikolay Gueorguiev a spus că Moldova a avut cei mai înalţi indicatori din regiune. "Aceasta se referă la toţi indicatorii macroeconomici principali: creşterea economiei, rata inflaţiei şi dinamica creşterii nivelului salariilor", a subliniat oficialul.

Noul şef de misiune, Max Alier, a anunţat că deja din săptămâna viitoare începe "dialogul cu guvernul" în vederea definirii obiectivelor şi a sarcinilor reformelor, astfel încât după aceasta să se procedeze la discuţiile asupra noului program de colaborare a FMI cu R.Moldova.

Conform spuselor lui Alier, sarcina pentru perioada imediat următoare va consta în asigurarea unei creşteri economice pe termen mediu şi lung.

Planurile guvernului moldovenesc de "lansare a celui de-al doilea motor al economiei" - atragerea orientată a investiţiilor străine şi autohtone pentru creşterea exporturilor, i-au plăcut misiunii FMI.

Reprezentantul permanent în exerciţiu al FMI în R.Moldova, Tokhir Mirzoev, a declarat că misiunea FMI are o sarcină concretă: să stabilească în dialogul cu Guvernul Republicii Moldova planurile şi sarcinile acestuia privind promovarea în continuare a transformărilor şi reformelor structurale. "Aceasta va ajuta la stabilirea asistenţei concrete de care guvernul are cea mai mare nevoie", a subliniat Mirzoev.

Max Alier a precizat că în timpul dialogului va fi analizată îndeplinirea indicatorilor macroeconomici principali după noiembrie 2012. Astfel, dacă planul guvernului previziona un deficit de 1,5%, se va vedea la modul real care ar putea fi acesta în 2013. La fel se va proceda în cazul inflaţiei, de care este responsabilă Banca Naţională, dar şi al creşterii PIB-ului. Potrivit prognozei FMI, în anul 2013 PIB-ul ar urma să crească cu 4%.

"INFOTAG" precizează: Până la sfârşitul lunii aprilie 2013 Moldova a avut cu FMI programul pe termen de trei ani ESF/EFF (mecanisme de creditare şi finanţare extinsă), în cadrul căruia FMI a acceptat să ofere $572 mil. guvernului prooccidental liberal-democrat al Republicii Moldova, în schimbul reformelor. Cu ajutorul recomandărilor FMI şi al finanţării preferenţiale, ţara a reuşit să obţină o stabilitate financiară a statului datorită unei politici bugetar-fiscale dure, după criza din anul 2009. O bună parte din asistenţa financiară a FMI a completat rezervele valutare ale Băncii Naţionale, despre care fondul spune că sunt un fel de "airbag" pentru economia moldovenească în caz de şocuri şi provocări din exterior, pentru că economia este expusă escesiv influenţei din exterior. In prezent, rezervele valutare ale Republicii Moldova au atins nivelul de $2,5 mlrd. şi continuă să crească.

NIKOLAY GUEORGUIEV: FMI ESTE ÎMPOTRIVA IMPOZITULUI UNIC ÎN AGRICULTURA MOLDOVEI
 
Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Fondul Monetar Internaţional (FMI) este împotriva instituirii în Moldova a impozitului unic în agricultură, a declarat luni, la o întrevedere cu jurnaliştii, Nikolay Gueorguiev, care a efectuat ultima sa vizită în R.Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pentru R.Moldova pe parcursul ultimilor patru ani.

Potrivit agenţiei "INFOTAG", Gueorguiev a spus că fondul a considerat şi continuă să creadă că costurile de instituire a acestui impozit nu justifică beneficiile pe care acesta poate să le ofere. "Acest impozit nu va oferi beneficii nici din punctul de vedere economic, nici cel fiscal, nici social", a opinat el.

Referindu-se la proiectul bugetului pentru anul 2014, dar şi la politica fiscală pentru următorii doi-trei ani, reprezentantul FMI a spus că întrevederea misiunii cu ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a arătat că ministerul întârzie uşor din cauza crizei politice.

"Noi avem un alt punct de vedere, că e mai bine să întârzii uşor, dar să propui un document, fie că e o politică sau proiectul de buget pentru anul 2014, care să răspundă stărilor de spirit şi aşteptărilor păturilor largi de populaţie", a subliniat Gueorguiev.

Întrebat de reporterul agenţiei "INFOTAG" despre discuţiile misiunii cu băncile, şeful misiunii FMI a răspuns că a fost vorba despre modificările de legislaţie asupra cărora insistase FMI şi despre situaţia reală din sectorul bancar, în particular, transparenţa proprietarilor băncilor, dezvăluirea de către aceştia a informaţiilor despre ei.

Experţii misiunii sunt de părere că la acest capitol, legislaţia bancară a Moldovei îndeplineşte rigorile şi standardele internaţionale, iar la etapa curentă este important să fie reformate instanţele de judecată, şi atunci totul va funcţiona în complex.

Abordând chestiunea privind funcţionalitatea noului Guvern al Republicii Moldova şi faptul că acesta are la dispoziţie efectiv doar 1,5 ani ca să promoveze reformele, experţii FMI au apreciat că acest termen este egal cu 50% din funcţionarea unii guvern cu deplină capacitate. "Alegerile sunt un proces real şi normal, care nu trebuie să afecteze reformele. Moldova a avut alegeri şi în anul 2010, dar reformele au continuat, au avut un factor de succesiune", au menţionate experţii misiunii FMI.

Întrebat de reporterul agenţiei "INFOTAG" dacă R.Moldova va avea toamna un nou Program de colaborare cu FMI, noul şef de misiune, Max Alier, a spus că aceasta va depinde de guvernul lui Iurie Leancă cu care fondul începe dialogul.

Experţii misiunii nu au exclus varianta potrivit căreia o nouă misiune ar putea vizita Moldova chiar în toamna acestui an, pentru a negocia noul program.

"INFOTAG" precizează: Până la sfârşitul lunii aprilie 2013 Moldova a avut cu FMI un program pe termen de trei ani ESF/EFF (mecanisme de creditare şi finanţare extinsă), în cadrul căruia FMI a acceptat să ofere $572 mil. guvernului prooccidental liberal-democrat al republicii, în schimbul reformelor.

Guvernul de la Chişinău nu a primit însă ultima tranşă din acest credit, în valoare de $76 mil., pentru că adoptase la începutul anului 2013 o serie de hotărâri care contravin acordurilor cu FMI: anularea taxei pe valoare adăugată pentru agricultură, instituirea unui impozit unic pentru producătorii agricoli, majorarea salariilor angajaţilor bugetari.

În cadrul ultimului program pe termen de trei ani, cu ajutorul recomandărilor FMI şi al finanţării preferenţiale, R.Moldova a reuşit să obţină o stabilitate financiară a statului datorită unei politici bugetar-fiscale dure, după criza din anul 2009.

SINDICATELE DIN MOLDOVA I-AU MULŢUMIT ŞEFULUI MISIUNII FMI, NIKOLAY GUEORGUIEV

Chişinău, 24 iunie ( INFOTAG ). Sindicate din Republica Moldova i-au mulţumit şefului Misiunii Fondului Internaţional (FMI), Nikolay Gueorguiev, care a efectuat ultima sa vizită în Republica Moldova în calitate de şef al misiunii fondului, fiind conducătorul acesteia pentru Moldova pe parcursul ultimilor patru ani.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", liderii de sindicat, care s-au întâlnit, luni, cu şeful Misiunii, au remarcat multe lucruri pozitive realizate prin intermediul programului de colaborare din ultimii trei ani dintre FMI - Guvern şi Banca Naţională.

Vicepreşedintele CNSM, Mihai Hâncu a remarcat că în pofida creşterii salariilor, capacitatea de cumpărare a cetăţenilor Republicii Moldova este în scădere.

"Cu ajutorul FMI, am reuşit să majorăm rata salariului minim de la 600 la 900 de lei, însă, acest indice nu corespunde coşului minim de consum", a specificat Hâncu. El a mai spus că cetăţenii Republicii Moldova primesc cel mai mic salariu din Europa.

De asemenea, Hâncu a atras atenţia şi asupra pensiilor mici. El a remarcat că 90 % dintre pensionarii din Moldova beneficiază de pensii mai mici decât coşul minim de consum.

Potrivit responsabililor din cadrul CNSM, băncile din Moldova creditează sectorul real al economiei "cu procente mari" ceea ce reţine achitarea impozitului în bugetul de stat.

Hâncu a făcut unj apel către FMI să acorde sprijin în vederea creării în Moldova a unei bănci cu capital de stat, care, în opinia sindicatelor, ar putea finanţa proiectele mari ale economiei la un procent simbolic.

Liderii de sindicat au fost de acord cu FMI în ceea ce priveşte necesitatea "optimizării" procesului educaţional, care este în desfăşurare.

"Numărul populaţiei este în scădere, este în scădere natalitatea, iar optimizarea şcolilor este o necesitate. Însă, ne-am dori ca resursele ce devin disponibile să fie direcţionate spre dezvoltarea infrastructurii şi crearea condiţiilor confortabile pentru elevi", a remarcat Hâncu.

Nikolay Gueorguiev a menţionat că atât creşterea salariilor cât şi a bugetului de stat depind de creşterea economică.

"În Moldova, la nivel macroeconomic s-a ajuns la stabilitate, indicele de creştere al PIB depăşeşte cifrele înregistrate în ţările din regiune. Acum este important să menţinem această stabilitate, să garantăm creşterea economică pe termen mediu", a remarcat Gueorguiev.

Potrivit lui, condiţiile noului Program de colaborare dintre FMI şi Guvern vor fi abordate de către noul şef al Misiunii pentru RM, Max Alier, care în ultimii patru ani a activat în Ucraina.

"INFOTAG" precizează: Până la sfârşitul lunii aprilie 2013, în Moldova a funcţionat programul de trei ani ESF/EFF. În cadrul acestui program, în schimbul reformelor, FMI a fost de acord să ofere Guvernului RM finanţare în mărime de $572 mln.