Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
La o întâlnire cu mass-media, luni, el a menţionat că Republica Moldova în această perioadă a înregistrat una din cele mai mari rate de creştere cumulativă a PIB-ului în regiune, inflaţia se menţine la nivelul scăzut specificat, dinamica creşterii salariilor în sectoarele public şi privat este pozitivă. Nikolay Gueorguiev a încheiat activitatea în calitate de şef al misiunii FMI în Republica Moldova, transmiţând funcţia lui Max Alier, care anterior, timp de patru ani, a condus misiunea în Ucraina. A fost anunţat că săptămâna viitoare încep negocierile cu Guvernul privind noua politică economică a ţării şi posibilităţile de sprijin din partea FMI.

Răspunzând la întrebările reporterilor privind posibilitatea semnării noului program de cooperare a Republicii Moldova cu FMI până la sfârşitul anului 2013, Max Alier a spus că acest lucru este posibil, dar totul va depinde de politica economică a guvernului, pe care fondul va fi dispus să o sprijine. În cadrul întrevederii a fost menţionat că pe parcursul ultimilor trei ani au fost întreprinse multe privind stabilizarea economiei şi stabilitatea financiară şi în continuare este nevoie de a examina reformele structurale care vor asigura creşterea economică pe termen mediu şi lung. În particular, creşterea a fost asigurată din contul încasărilor de la gastarbaiteri: Moldova a exportat forţă de muncă pentru care a primit dividende, aceasta, însă, are consecinţe sociale negative. De aceea este important de a lansa „al doilea motor” pentru dezvoltarea economiei: atragerea investiţiilor orientate spre export; îmbunătăţirea mediului investiţional şi promovarea ţării peste hotare, deoarece pe piaţa mondială a investiţiilor directe există o concurenţă majoră. Moldova are posibilităţi de susţine şi dezvoltare a politicilor de stabilitate economică, care trebuie promovate. Discutând necesitatea publicării din timp – către 1 iulie – a politicii fiscale de către Ministerul Finanţelor, pentru a pregăti mediul de afaceri pentru posibilele schimbări, Nikolay Gueorguiev a spus că „în Moldova niciodată nu te plictiseşti, viaţa politică şi economică este foarte dinamică şi aceasta face dificilă munca conform graficului”: ar fi de dorit ca această politică să fie publicată în termen, însă mai bine de întârziat cu o lună şi de prezentat unele modificări bine gândite, decât a fi în grabă pentru a reuşi în termen cu un document „crud””. Referindu-se la parametrii posibili ai negocierilor viitoare privind noul program de cooperare al Moldovei cu FMI, reprezentanţii fondului au remarcat că aceasta va avea continuitate cu programul precedent, care timp de trei ani a asigurat ţării una dintre cele mai mari rate de creştere cumulativă a PIB (7,1% în 2010, 6,8% în 2011, -0.8% în 2012 (ca urmare a secetei). Şi în 2013 FMI se aşteaptă la creşterea PIB-ului în Republica Moldova la nivelul de 4% (în trimestrul I al anului 2013 - 3,5%). // 24.06.2013 – InfoMarket.

 
Răspunzând la întrebările adresate de jurnalişti în cadrul întrevederii de luni, Nikolay Gueorguiev, care încheie activitatea sa în calitate de şef al misiunii FMI, a remarcat, în particular, că fondul a insistat asupra modificării legislaţiei bancare referitoare la divulgarea informaţiei despre acţionari, transparenţa lor, acum aceasta corespunde standardelor internaţionale. Totodată, el a subliniat că este important ca Republica Moldova să reorganizeze sistemul judiciar, care joacă un rol critic în realizarea şi aplicarea legislaţiei. // 24.06.2013 – InfoMarket.
După cum a declarat luni, în timpul unui briefing, fostul şef al misiunii FMI în Republica Moldova, începând cu anul 2009 ţara a înregistrat progrese vizibile şi în prezent este important de a menţine şi dezvolta rezultatele obţinute. Nikolay Gueorguiev a subliniat că, în continuare, este necesar de a lucra asupra creşterii nivelului de trai a populaţiei Republicii Moldova, dezvoltând atractivitatea investiţională şi climatul de afaceri al ţării, ceea ce va conduce la crearea de locuri de muncă bine plătite. La rândul său, vice-preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Mihai Hâncu, a comunicat că schimbările în bine într-adevăr sunt remarcate, cu toate acestea, în general, în 2013, sindicatele luptă cu aceleaşi probleme ca şi cu patru ani în urmă. În special, CNSM sprijină creşterea salariului minim până la nivelul minimului de subezistenţă. „FMI ne sprijină în această problemă, dar pentru majorarea salariilor este nevoie de fonduri. Deci, în primul rând, este nevoie de a lucra asupra creării mediului favorabil pentru afaceri”, a spus Mihail Hâncu. Potrivit lui, rămâne nerezolvată şi problema pensiilor. În prezent, doar aproximativ 10% din pensionari primesc ajutoare ce depăşesc minimul de trai. Mihai Hâncu a subliniat necesitatea dezvoltării unei formule unice pentru calcularea pensiilor şi eliminarea practicii în care anumite categorii de profesii (judecători, procurori, etc) au o poziţie privilegiată. Potrivit informaţiilor anterioare, Nikolay Gueorguiev şi-a încheiat activitatea în calitate de şef al misiunii FMI în Republica Moldova, transmiţând funcţia lui Max Alier, care a condus anterior, timp de 4 ani, misiunea în Ucraina. A fost anunţat că săptămâna viitoare încep negocierile cu Guvernul privind noua politică economică a ţării şi a posibilităţilor de sprijin de către FMI. // 24.06.2013 – InfoMarket.

Potrivit lui Nikolay Gueorguiev, cheltuielile pentru acest impozit sunt cu mult mai înalte veniturile din punct de vedere economic şi social.
InfoMarket.