Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Serviciul de presă al Guvernul Republicii Moldova:
Comunicat de presă - 18.09.2013
 

Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional 

Declaraţia a fost făcută în cadrul întrevederii Prim-ministrului Iurie LEANCĂ cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Max ALIER, aflată în vizită în Republica Moldova.

Max ALIER l-a informat pe Premier că prezenta misiune a FMI este una de monitorizare post-program şi are ca scop analiza situaţiei economice din Republica Moldova, precum şi examinarea necesităţilor de cooperare în vederea elaborării politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră.

Părţile au făcut un schimb de opinii asupra evoluţiilor Republicii Moldova de la ultima misiune a FMI. În context, Max ALIER a remarcat dinamica pozitivă a dezvoltării principalilor indicatori economici în prima jumătate a anului 2013 şi faptul că țara noastră a avut una dintre cele mai înalte rate de creştere economică în Europa. Oficialul a apreciat şi tendinţele pozitive pe care le înregistrează Republica Moldova în combaterea sărăciei.

Reprezentanţii FMI au evidenţiat patru domenii de interes prioritar pentru actuala misiune: politicile fiscale, reformele structurale, stabilitatea sistemului financiar-bancar şi politicile monetare.

Premierul a declarat că Guvernul este interesat în dezvoltarea relaţiilor cu FMI, menţionând că acest aspect are un rol important şi pentru dialogul cu alţi parteneri de dezvoltare ai ţării noastre.

Iurie LEANCĂ a mai menţionat că Executivul este deschis pentru discuţii cu experţii FMI asupra modalităţilor de depăşire a problemelor existente şi continuarea reformelor.

Premierul a exprimat speranţa că rezultatele misiunii şi evaluările efectuate vor constitui drept bază pentru iniţierea discuţiilor asupra unui nou Program de cooperare cu FMI.

Actuala misiune FMI se va afla în Republica Moldova până la 1 octombrie.

Sursa