Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


                                                                                                             

11.07.2024

Republica Moldova - gazda unei reuniuni la nivel înalt pentru discuții financiare globale

Chișinăul a fost astăzi scena dialogurilor financiare mondiale, reunind la o masă peste 100 de reprezentanți ai ministerelor de finanțe și ai băncilor centrale din 16 țări ce sunt parte din Constituența Fondului Monetar Internațional(FMI) și Băncii Mondiale(BM), condusă de Belgia și Regatul Țărilor de Jos.

 

De asemenea, la summit au participat reprezentanți din conducerile FMI și BM, dar și primele persoane în stat din Moldova.

 

În deschiderea forumului, președinta Maia Sandu a declarat: „A ne asigura că vom triumfa înseamnă a accepta că creșterea economică și democrația sunt două fețe ale aceleiași monede. Progresul economic este esențial pentru consolidarea sprijinului pentru democrație, iar democrația este cea mai bună bază pentru crearea unei economii prospere.”

 

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat: „Ne confruntăm cu un mediu volatil nu numai în regiunea noastră, ci și în alte părți ale lumii, dar un astfel de mediu nu trebuie să ne descurajeze. Dimpotrivă, trebuie să fim motivați să lucrăm și mai mult la politicile care vor contribui la creșterea economică. Este dificil, desigur, deoarece există o disonanță între realitate și percepțiile oamenilor. Prin politicile noastre, trebuie să abordăm problemele cu care se confruntă cetățenii Republicii Moldova și să creștem încrederea lor în instituțiile statului.”

 

„Astăzi, lumea occidentală privește Moldova cu o încredere crescândă… Țara noastră poate schimba peisajul european prin competitivitate și inovare. Republica Moldova are toate elementele pentru a se impune ca o economie puternică în Uniunea Europeană”, a subliniat în discursul său guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

 

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, a menționat: „Evenimentul de astăzi are loc într-un context istoric pentru Republica Moldova. Astăzi, Republica Moldova își menține ferm angajamentul să adere la Uniunea Europeană. Discuțiile lansate în cadrul reuniunii de astăzi vor contribui la identificarea unor strategii inovatoare și soluții concrete pentru abordarea provocărilor economice globale și promovarea unei creșteri economice durabile și incluzive.”

 

Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional, Kenji Okamura, a mulțumit autorităților moldovenești pentru ospitalitate, precum și tuturor celor implicați în organizarea evenimentului: „FMI a depus eforturi pentru a sprijini Moldova, țările din această constituență, și Europa, în aceste momente dificile. Vom continua să oferim consiliere politică, consolidarea capacităților și acordarea de împrumuturi pentru a ajuta Moldova și restul Europei să facă față provocărilor actuale și viitoare.”

 

Vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Antonella Bassani, a menționat că acest eveniment este un moment crucial pentru Moldova: „Această reuniune a constituenței este o oportunitate unică de a interacționa cu omologii noștri din țările-membre pentru a ne concentra și a aborda problemele importante pentru regiune. Sunt încântată că acest eveniment are loc aici, în Moldova, în acest moment crucial pentru țară, și mulțumesc sincer autorităților pentru găzduirea Reuniunii Constituenței 2024.”

 

Prezenți la eveniment, Paul Hilbers, directorul executiv al FMI pentru Moldova, și Eugene Rhuggenaath, directorul executiv al BM pentru Moldova, au declarat: “Mulțumim autorităților moldovenești pentru ospitalitatea lor grațioasă și pentru munca lor minunată și grea în organizarea acestui eveniment de mare succes. Reuniunile oferă Fondului Monetar Internațional și grupului Băncii Mondiale o mare oportunitate de a se întâlni cu cele 16 țări ale constituenței și de a discuta perspectivele economice și sprijinul pentru regiune. Frumusețea acestor reuniuni este că ne aduc pe toți împreună în una dintre țările noastre și ne oferă ocazia de a învăța unii de la alții. În timp ce unele țări se confruntă zilnic cu provocări majore, toate țările constituenței se confruntă cu necesitatea de a construi baze solide pentru o creștere solidă, ecologică și condusă de afaceri.”

 

Tema centrală a reuniunii de la Chișinău a fost „Asigurarea unei creșteri viguroase într-un mediu volatil și incert”, cu subiecte legate de mobilizarea capitalului privat și de oportunitățile de inovare și creștere determinate de inteligența artificială.

 

Republica Moldova este membru a Constituenței conduse de Regatul Țărilor de Jos și Belgia începând cu 12 august 2012, alături de Andorra, Armenia, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Croația, Georgia, Israel, Luxemburg, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, România și Ucraina. Acest grup de țări este reprezentat în organismele decizionale ale FMI și Băncii Mondiale (Consiliile de directori executivi ale FMI și Băncii Mondiale) de un director executiv, care este ales pentru un mandat de patru ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa