Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


                                                                                                             

18.09.2024

Membri ai Consiliilor de administrație sau supraveghere ale băncilor centrale reuniți la o conferință regională în Chișinău

Banca Națională a Moldovei (BNM), Fondul Monetar Internațional (FMI) și Centrul de Excelență în Finanțe (CEF) au reunit membri executivi și neexecutivi ai consiliilor de administrație sau supraveghere ale băncilor centrale, precum și alți reprezentanți de rang înalt ai băncilor centrale din Europa de Sud-Est pentru a dezbate provocările legate de guvernanță, gestionare a riscurilor și comunicare cu care se confruntă băncile centrale în contextul actual, aflat în continuă schimbare.

 

În sesiunea de deschidere, guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a declarat: „Responsabilitatea noastră este de a ne asigura că băncile centrale nu doar răspund în mod adecvat crizelor, ci se adaptează proactiv la dinamica pieței, consolidând astfel stabilitatea financiară pe termen lung.” Jana Repanšek, Director al CEF, a evidențiat legătura dintre o organizație orientată spre învățare și guvernanță, și a subliniat importanța temelor conferinței, schimbul de experiență și cooperarea între participanții băncilor centrale din Europa de Sud-Est - Banca Centrală a Albaniei, Banca Centrală a Republicii Kosovo, Banca Centrală a Muntenegrului, Banca Centrală a Bosniei și Herțegovinei, Banca Națională a Croației, Banca Națională a Republicii Macedonia de Nord, Banca Națională a României, Banca Națională a Ucrainei, BNM, FMI și CEF.

 

In cadrul conferinței, participanții au discutat diferite modele legate de rolurile și responsabilitățile membrilor executivi și neexecutivi ai consiliilor de administrație sau de supraveghere. De asemenea, au abordat gestionarea riscurilor și provocărilor actuale, în special securitatea cibernetică și sectorul fintech. Din perspectiva Codului de Transparență a Băncii Centrale (CBT) al FMI, aceștia au împărtășit opinii și experiențe privind utilizarea acestui instrument. Participanții la conferință au reflectat, de asemenea, asupra principalelor evoluții juridice ale băncilor centrale (UE), care influențează mandatele, procesul decizional și independența băncilor centrale.

 

Conferința face parte din proiectul BNM − Transformare într-o organizație orientată spre învățare (NBM LearnOrgLab). Aceasta s-a desfășurat în perioada 17-18 septembrie 2024, la Chișinău, Republica Moldova.

 

 

Sursa