Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Economic & Financial News Agency - Daily Electronic Magazine
www.InfoMarket.MD

Miercuri, 18 septembrie 2002

SITUATIA FINANCIARA IN MOLDOVA NU ESTE MAI REA DECAT CEA DIN ALTE TARI CARE PRETIND SPRE RESTRUCTURIZAREA DATORIILOR FATA DE CLUBUL DIN PARIS

Dupa spusele sefului misiunii FMI, care a incheiat vizita in Moldova, Marta Castello-Branco, procedura de inceput cu Clubul creditorilor din Paris are cateva etape preliminare. Printre care se deosebeste evaluarea situatiei financiare a tarii: valumul datoriilor externe catre volumul exportului, volumul datoriei interne catre veniturile bugetului de stat si alti indicatori. Acesti indicatori sunt mai buni in Moldova decat in alte tari. Apoi, creditorii bilaterali, membrii Clubului din Paris, apreciaza actiunile guvernului conform modului de issire din criza.

Dupa spusele sefului misiunii, daca Moldova va reusi sa obtina restructurizarea datoriilor fata de Clubul din Paris, atunci ea va avea dreptul sa solicite restructurizarea datoriilor la alti creditori bilaterali in conditii analogice.

Raspunzand la intrebarile jurnalistilor privind restructurizarea cambiilor transmise de catre guvern "Gazprom"-ului, Marta Castello-Branco a declarat ca fondul nu poate influenta direct asupra cabinetului de ministri in procesul dat. Totusi, fondul isi rezerva dreptul de a preintampina guvernul despre influenta negativa posibila a conditiilor restructurizarii cambiilor la balanta de plata a republicii.


FONDUL MONETAR INTERNATIONAL S-A PRONUNTAT CONTRA REDUCERII BRUSTE A IMPOZITELOR IN REPUBLICA MOLDOVA

Fondul Monetar International s-a pronuntat contra reducerii bruste a impozitelor in Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat seful misiunii FMI, in cadrul vizitei in Moldova, Marta Castello-Branco miercuri la conferinta de presa. Dupa spusele d-neaei, actualmente pentru republica este mult mai important de a reduce costul gestionarii afacerii, care include atat plati oficiale (licente si patente), cat si neoficiale. In opinia sefului misiunii, povara fiscala in republica nu este atat de inalta ca in alte tari vecine. Si a mai concretizat ca reducerea poverii fiscale reflecta un efect pozitiv in acel caz, in care se mareste baza de impunere si, ca urmare, cresc incasarile in buget. Insa, o cercetare exacta referitor la faptul cati contribuabili vor plati mai mult in rezultatul reducerii taxelor de impozit pe venit pana la 15% in Moldova nu exista si nici nu poate exista, dar exista calcule exacte referitor la faptul cat ii va ramane de primit bugetului. Reiesind din aceasta, fondul isi mentine pozitia privind reducerea marimii impozitelor.

Dupa spusele reprezentantului permanent al FMI in Moldova Edgardo Ruggiero, luand in considerare experienta altor tari, pentru ameliorarea mediului de afaceri in Moldova este necesar de a reduce numarul tipurilor de activitate licentiate, de a simplifica unele proceduri reglementatoare a economiei, de a simplifica codul fiscal, de a introduce transparenta in politica economica a tarii. Raspunzand la intrebarile jurnalistilor privind compania SGS, Marta Castello-Branco a confirmat pozitia fondului referitor la faptul ca anularea inspectiei preventive este prematura. Dupa spusele d-neaei, unul din indicatorii eficientei lucrului SGS este tensiunea simtita a afacerilor private asupra conducerii tarii in problema anularii SGS. In afara de aceasta, FMI nu va sustine propunerea guvernului privind eliberarea unui sir de marfuri de inspectia preventiva.
 

CONFORM PROGNOZELOR FONDULUI MONETAR INTERNATIONAL, CRESTEREA PIB IN MOLDOVA IN ANUL 2002 VA CONSTITUI 6%

Conform prognozelor Fondului Monetar International, cresterea PIB in Moldova in anul 2002 va constitui 6%. Despre aceasta a comunicat seful misiunii FMI Marta Castello-Branco la conferinta de presa cu ocazia incheierii vizitei in republica. In opinia Martei Castello-Branco, in conditiile create este necesar de a fi cat mai conservativi in procesul elaborarii prognozelor privind cresterea PIB. De asemenea, seful misiunii a declarat ca fondul este satisfacut de rezultatele primei jumatati a anului, insa nu a exclus ca rezultatele obtinute sunt urmari ale influentei factorului sezonier.

Conform prognozelor FMI, inflatia in Moldova pana la sfarsitul anului va constitui circa 6%, mai devreme fondul prognoza marimea proceselor inflationiste in marime de 8%.

Reprezentantul permanent al FMI in Moldova Edgardo Ruggiero a mentionat ca, in rezultatul cercetarii bugetului pentru anul 2002, misiunea a ajuns la concluzia ca in al patrulea trimestru al anului 2002 Ministerul Finantelor va fi nevoit sa depuna eforturi suplimentare pentru indeplinirea partii sale a cheltuielilor, deoarece in aceasta perioada bugetul va suferi o "presiune mare".