Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


PRACTIC NICI UNA DINTRE CONDITIILE PRELIMINARE IMPUSE DE FMI NU A FOST INDEPLINITA INTEGRAL

O misiune a Fondului Monetar International soseste astazi la Chisinau pentru a negocia cu autoritatile moldovene masurile ce urmeaza a fi implementate pentru reluarea finantarii externe a Republicii Moldova. Misiunea va dura pana la 18 iunie.

Practic nici una dintre conditiile preliminare nu a fost indeplinita integral de Guvernul moldovean, aceasta este concluzia ce poate fi trasa din declaratiile facute, astazi, de reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Edgardo Ruggiero, intr-o conferinta de
presa. “Nu poti fi sigur ca pana la urma nu vor interveni noi modificari,” a declarat reprezentantul FMI.

Potrivit lui Ruggiero, reducerea deficitului bugetului de stat si al fondului social si echilibrarea acestora urmeaza a fi monitorizata de misiunea actuala a FMI, proiectul legii privind introducerea inspectiei inainte de expeditie, intr-o varianta satisfacatoare, a ajuns in Parlament dar mai urmeaza a fi aprobata, iar restrictiile la exportul unor produse au fost eliminate, deoacamdata, doar pe hartie.

Edgardo Ruggiero a declarat ca exista mai multe probleme noi in relatia FMI cu Guvernul de la Chisinau, care a aprobat o serie de decizii ce implica cheltuieli suplimentare. Cele mai serioase ingrijorari provoaca deciziile privind majorarea pensiilor si facilitatile acordate veteranilor, ce contravin intelegerilor cu Banca Mondiala si FMI si pericliteaza stabilitatea bugetara pe termen mediu.

O alta problema, pe care Ruggiero a numit-o metaforic “calcatul pe grebla” sunt modificarile propuse la Legea privind patenta de intreprinzator, care prevad conditii mult mai dure de activitate. Potrivit lui, aceasta lege va duce la extinderea economiei
subterane. In acelasi timp, sistemul de determinare a originii marfurilor este unul ineficient si favorizeaza practica ilegala de a exporta in tarile Europei occidentale produse declarate de origine moldoveana, care de fapt au fost importate in Republica Moldova din tari vecine.

Edgardo Ruggiero a apreciat ca, in cazul in care FMI-ul nu va debloca finantarea externa a Republicii Moldova, Guvernul va pierde sume importante convenite cu alti donatori externi si incluse in Legea Bugetului. In acest caz, mai ales ca procesul de
privatizare – o alta sursa de venituri bugetare – stagneaza, Republica Moldova nu va putea supravietui din punct de vedere financiar in acest an, a declarat reprezentantul permanent al FMI la Chisinau.

Misiunea FMI va mai discuta cu autoritatile moldovene si costurile revenirii la raioane. Chisinaul sustine ca astfel vor fi economisite sume considerabile, iar, potrivit estimarilor FMI, reforma va implica costuri suplimentare foarte mari. “E simplu, trebuie sa cumperi numere noi de telefon, masini noi pentru un numar mare de noi primari, stampile, sa vopsesti primariile, sa le mobilezi. Descentralizarea are sens doar daca vrei sa aduci serviciile mai aproape de populatie, intr-o tara atat de mica precum Moldova, cu 10 judete ele erau suficient de aproape. Consiliul Europei a vorbit mult despre oportunitatea impartirii in judete sau in raioane asa ca nu ma voi repeta in acest sens,” a mai spus reprezentantul permanent al FMI in RM, Edgardo Ruggiero.

REPORTER.MD