Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Interlic News Agency - http://www.interlic.md


FMI A REEVALUAT RITMUL DE CRESTERE A PIB IN MOLDOVA PENTRU ANUL 2003 SI PREVEDE MAJORAREA LUI CU 6 LA SUTA

Chisinau, 18 iunie, INTERLIC. Fondul Monetar International a reevaluat ritmul de crestere a PIB in Moldova pentru anul 2003 si prevede majorarea lui cu 6 la suta. Dupa cum transmite agentia INTERLIC, acest fapt l-a declarat astazi la o conferinta de presa, care a avut loc la Chisinau, sefa Misiunii de Monitorizare a FMI, consilier al Departamentului II Europa Marta De Castello Branco.

Ea a mentionat ca drept motiv pentru corectarea pronosticului de catre expertii FMI a servit cresterea economica inregistrata in republica, care a depasit toti indicii asteptati de ei. Potrivit spuselor Dnei Marta De Castello Branco, anterior FMI prevedea pentru Moldova in anul 2003 o crestere de 5 la suta a PIB si de 7 la suta a ratei inflatiei.

In cadrul vizitei de doua saptamini a Misiunii in RM si negocierilor cu Guvernul republicii expertii de la FMI au mai revizuit pronosticul ratei inflatiei si considera ca ea va constitui la finele anului aproximativ 8 la suta.

Totodata, expertii de la FMI specifica ca asupra acesteia ar putea influenta deflatia de vara, traditionala pentru Moldova. Marta De Castello Branco a declarat ca apreciaza inalt activitatea Bancii Nationale a Moldovei in ansamblu si masurile de control, in particular asupra ratei inflatiei.


FMI A CHEMAT AUTORITATILE MOLDOVEI SA INTREPRINDA MASURI CARDINALE PENTRU AMELIORAREA CLIMATULUI INVESTITIONAL, PRECUM SI LIBERALIZAREA ECONOMIEI

Chisinau, 18 iunie, INTERLIC. Fondul Monetar International a chemat autoritatile Moldovei sa intreprinda masuri cardinale pentru ameliorarea climatului investitional, mediului de afaceri, precum si liberalizarea economiei. Dupa cum transmite agentia INTERLIC, acest fapt l-a declarat astazi la o conferinta de presa, care a avut loc la Chisinau, sefa Misiunii de Monitorizare a FMI, consilier al Departamentului II Europa Marta De Castello Branco.

Potrivit spuselor ei, controlul excesiv si amestecul statului in activitatea sectorului privat al economiei este una din principalele probleme, necesara a fi solutionata de Guvernul Moldovei. Marta De Castello Branco a indemnat Cabinetul de Ministri sa stabileasca pe viitor politica sa si anume – cea de piata sau planificata – si sa se conduca de ea in actiunile ulterioare. Potrivit spuselor ei, multe decizii, adoptate de Executiv anterior, denota reintoarcerea la economia planificata.

Conducatoarea Misiunii Fondului a specificat ca FMI asteapta de la Guvernul RM pasi concreti in vederea ameliorarii mediului de afaceri si climatului investitional, crearii unor conditii prielnice pentru activitatea investitorilor straini existenti si pentru atragerea celor noi. Marta De Castello Branco a mentionat ca, in opinia expertilor Fondului, economia si piata mica ale Moldovei cer o liberalizare maxima, deoarece republica exista, in principal, in baza exportului de produse agroalimentare.
 

FMI CONSIDERA CA GUVERNUL VA REUSI IN TERMENI RESTRINSI SA DETERMINE COMPANIA, CARE VA EFECTUA INSPECTIA INAINTE DE EXPEDITIE

Chisinau, 18 iunie, INTERLIC. Reprezentantii Fondului Monetar International considera ca Guvernul Moldovei va reusi in timp de o luna dupa aprobarea de catre Parlament a noii Legi cu privire la inspectia inainte de expeditie (PIE) sa determine compania, care va presta atare servicii si va realiza in practica programul PIE.

Dupa cum transmite agentia INTERLIC, in cadrul unei conferinte de presa de astazi sefa Misiunii de Monitorizare a FMI Marta De Castello Branco si noul reprezentant permanent al Fondului in RM Edgardo Rugiero au mentionat ca proiectul Legii privind PIE a fost coordonat cu Guvernul Moldovei cu 4 saptamini in urma. Ei au declarat ca daca Cabinetul de Ministri ar adopta documentul mai operativ si l-ar remite spre examinare in Parlament, autoritatile ar dispune de mai mult timp pentru selectarea companiei.

Marta De Castello Branco si Edgardo Rugiero au specificat ca pe ei nu le intereseaza procesul de selectare a companiei, deoarece decizia corespunzatoare ii apartine Guvernului. Ei au mai mentionat ca Cabinetul de Ministri poate continua realizarea programului PIE cu Compania SGS, care a prestat astfel de servicii anterior. “ Este necesar doar de a continua aceea, ce a mai lucrat ”, - au mentionat reprezentantii FMI.

Nota informativa a agentiei INTERLIC: Proiectul noii Legi cu privire la PIE, aprobat de expertii FMI si adoptat de Guvern, prevede ca de dreptul de a presta in exclusivitate serviciul de inspectie inainte de expeditie a marfurilor importate va beneficia doar o singura companie. Ea va fi selectata in baza unui tender.

Lista marfurilor, scutite de inspectie, va fi stabilita de Guvern in comun cu compania, care presteaza atare servicii, si aprobata prin decizia Cabinetului de Ministri. Se prevede ca dupa adoptarea acestui proiect de lege in Parlament, Guvernul in timp de o luna va determina compania si va aproba toate documentele, necesare pentru demararea inspectiei inainte de expeditie – Regulamentul inspectiei si Metodologia de calcul pentru serviciile prestate.


FMI NU ARE OBIECTII IMPOTRIVA REDUCERII TREPTATE IN MOLDOVA A COTELOR IMPOZITULUI PE VENIT CU CONDITIA EXTINDERII BAZEI IMPOZABILE

Chisinau, 19 iunie, INTERLIC. Fondul Monetar International nu are obiectii impotriva reducerii treptate in Moldova a cotelor impozitului pe venit, insa considera ca aceasta masura va avea un efect pozitiv cu conditia adoptarii de catre Guvern a unor masuri de extindere a bazei impozabile din contul reducerii inlesnirilor, acordate anterior la achitarea impozitelor. Dupa cum transmite agentia INTERLIC, acest fapt l-a declarat la o conferinta de presa, care a avut loc la Chisinau, sefa Misiunii de Monitorizare a FMI, consilier al Departament ului II Europa Marta De Castello Branco.

Ea a mentionat ca povara fiscala prea mare nu permite ca businessul sa se dezvolte normal. Totodata, potrivit spuselor ei, deoarece intrarile in buget in Moldova sint neinsemnate, autoritatile republicii trebuie sa fie extrem de atente si prudente in adoptarea deciziei de reducere a cotelor impozitului pe venit, deoarece aceasta ar putea lipsi bugetul de mijloacele planificate.

Marta De Castello Branco a specificat ca FMI propune sa se efectueze reducerea treptata a cotelor la impozitul pe venit cu conditia, ca fiecare pas ulterior de reducere va fi intreprins dupa ce cel anterior se va solda cu efecte pozitive.