Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Agentia de Presa "InfoMarket.MD", editia din 26.03.2004
http://www.infomarket.md

 

Comentariul "InfoMarket.MD"


    In relatiile cu FMI mingea este pe jumatatea de teren a guvernului Moldovei

    De aceasta parere este conducatorul misiunii FMI Marta Castello-Branco, care a vizitat republica noastra in perioada 17-24 martie. Aceasta este si confirmarea „noii politici” din relatiile guvernului cu FMI, prezentate la finele anului trecut. Atunci reprezentantul fondului David Owen declara ca FMI este gata sa manifeste o mobilitate considerabila cu conditia ca Moldova va introduce in Strategia pentru crestere economica si reducere a saraciei (SCERS) masuri ce vor castiga increderea Fondului.

    Scopul vizitei actuale a expertilor Fondului a fost anume estimarea progreselor atinse in procesul de elaborare a SCERS. De asemenea, misiunea a examinat indicatorii macroeconomici ai republicii, politica economica a guvernului, reforma fiscala si cea de pensii, politica de remunerare a muncii si situatia ce tine de deservirea datoriei externe.

    In rezultatul lucrului efectuat misiunea a confirmat existenta cresterii economice in Moldova si lipsa stagnarii din economie, despre care vorbeau unii experti in economie la inceputul anului. In acelasi timp, „economia deocamdata este foarte slaba si este bazata in mare parte pe cresterea consumului si nu a producerii”, - considera Marta Castello-Branco. Iar aceasta, dupa cum se stie, nu este o premisa pentru o crestere stabila. De asemenea, expertii Fondului au remarcat tempoul foarte lent de desfasurare a reformelor de structura si chiar procese contrare in unele domenii. In acelasi timp seful misiunii FMI a constatat ca politica promovata in ultimul timp de autoritatile republicii contravine spiritului Strategiei aflate in proces de elaborare. Printre punctele acestei politici dumneaei a mentionat introducerea unui sir de restrictii la exportul de produse, tendintele autoritatilor de a controla preturile, de a introduce monopolul in unele domenii, limitand concurenta libera pe piata.

    In aceasta directie Marta Castello-Branco a reamintit ca FMI asteapta de la conducerea republicii nu doar declaratii, ci si actiuni concrete, prevazute in SCERS. Dumneaei a numit strategia in ultima varianta drept „un document foarte bun”, care contine scopuri clare, insa deocamdata fondul nu a convenit cu guvernul in ceea ce priveste masurile de realizare si atingere a acestor scopuri. Anterior fondul astepta de la guvern realizarea masurilor de micsorare a nivelului coruptiei, crearea conditiilor favorabile pentru intreprinzatori si micsorarea implicarii statului in activitatea acestora.

    Reiesind din faptul ca si acum au sunat cerinte anaogice, in aceasta directie nu au fost atinse compromisuri. Iar dupa cum se stie, FMI nu va incepe tratative cu privire la noul program de creditare a Moldovei pana nu se va convinge de faptul ca republica a modificat cursul politicii sale economice.

    Totusi, Moldova poate primi din partea donatorilor o parte din mijloace pentru realizarea SCERS si fara un program economic cu FMI. In total guvernul preconizeaza sa atraga in jur de $500 mln. Insa cea mai mare parte a donatorilor nu are ocazia de a monitoriza personal situatia din republica si se orienteaza in baza estimarii date de FMI. Si desigur, in lipsa acestui program nici nu putem spera la obtinerea mijloacelor pentru acoperirea deficitului bugetar. Asa ca in aceasta directie cu FMI e mai bine sa fim prieteni.

    In ansamblu FMI are intentia de a continua dialogul cu republica, si expertii FMI vor continua sa monitorizeze situatia economica din republica si actiunile guvernului. Ca o confirmare a acestei declaratii, in viitorul apropiat in Moldova se asteapta sosirea a 5-6 misiuni tehnice ale fondului, care vor analiza legislatia moldava. In rest, ca intotdeauna, totul depinde de conducerea republicii.