Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
Prim-ministrul Vasile Tarlev a susţinut o conferinţă de presă în comun cu Reprezentantul Permanent al FMI în Moldova, Johan Mathisen

Prim-ministrul a menţionat că pe 5 mai curent Consiliul executiv al FMI a aprobat un nou program pe termen de 3 ani pentru Republica Moldova. Şeful Executivului a subliniat că Programul presupune acordarea de către FMI a unui credit  în baza Strategiei pentru Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS), în sumă echivalentă cu 118,2 mil dolari SUA şi vine în sprijinul programului economic al Guvernului Moldovei.

Aprobarea acordului a permis Moldovei să solicite desbursarea imediată a sumei echivalente cu 16,9 mln dolari SUA care va fi utilizată pentru completarea rezervelor valutare ale statului. Creditele acordate în cadrul Strategiei au o rată  a dobînzii de 0,5% şi urmează a fi achitate timp de 10 ani, perioada de graţie fiind de 5,5 ani. La data de 10 mai curent această sumă a fost transferată pe contul BNM.

Creditele în cadrul mecanismului pentru reducerea sărăciei şi creşterea economică (PRGF) oferă condiţii foarte avantajoase pentru o ţară în curs de dezvoltare, termenul creditului fiind de 10 ani cu o perioadă de graţie de 5,5 ani la o rată a dobînzii de 0,5%. Creditele sunt destinate în exclusivitate pentru susţinerea balanţei de plăţi, adică pentru completarea rezervelor valutare. Ratele dobînzii pe piaţa internaţională de capital sunt de 4,5-5%, prin urmare dispunem de un avantaj financiar la investirea rezervelor valutare, a specificat Vasile Tarlev.

Existenţa unui program cu FMI şi a unui nivel acceptabil de rezerve valutare, potrivit Prim-ministrului,  implică şi un reiting al ţării mai ridicat. „Ţinem minte situaţia cînd, în consecinţa crizei financiare regionale din 1998, Republica Moldova era la un pas de default. Am reuşit să depăşim această situaţie cu eforturi proprii, urmînd politici monetare şi fiscale conservative şi aceasta a avut un impact pozitiv asupra climatului investiţional. Programul cu FMI ne permite să punem punct acestei perioade şi să valorificam cît de eficient posibil efectele acestor politici”, a specificat Vasile Tarlev.

De asemenea, în opinia Premierului, este de aşteptat în condiţiile actuale ca reitingul de ţara acordat de agenţiile internaţionale să crească ceea ce ar declanşa noi posibilităţi de atragere a investiţiilor.

Existenţa unui program cu FMI inspiră, totodată, încrederea donatorilor şi creditorilor externi în politicile promovate de Guvern şi deschiderea  unor noi surse de finanţare din parte organismelor financiare internaţionale şi a donatorilor bilaterali, a estimat Premierul.

De asemenea, aprobarea programului a permis Moldovei să fie acceptată la Clubul Creditorilor de la Paris. Conform Acordului semnat la 12 mai, au fost reeşalonate datoriile în sumă de circa 150 milioane dolari SUA din datoriile contractate de Moldova pînă la 31 decembrie 2000.

Referindu-se la condiţiile Programului cu FMI, Prim-ministrul a evidenţiat că acestea nu au fost impuse din exterior. Este pentru prima dată cînd Guvernul este adevăratul autor al politicilor care au servit drept bază pentru aprobarea programului cu FMI.

Discuţii mai intense au vizat 3 chestiuni – privind anularea obligativităţii exportului de cerealiere prin intermediul Bursei de Mărfuri, renunţarea la mecanismul de reeşalonare a datoriilor agenţilor economici prin Consiliul Creditorilor şi privatizarea Băncii de Economii.

În ceea ce priveşte obligativitatea exportului de cerealiere prin intermediul Bursei de Mărfuri, şeful Executivului a menţionat că aceasta a fost o măsură menită să asigure o transparenţă mai sporita pe acest sector strategic al pieţei. „Consider că a fost o perioadă în care Bursa şi-a jucat rolul ei decisiv de "instructor" în materie de relaţii economice de piaţă, iar acum nu mai este necesar ca acest sistem a să fie obligatoriu pentru exportatorii de cerealiere, ceea ce nu înseamnă că renunţăm la mecanismul bursier”, a subliniat Vasile Tarlev. Cei care vor dori să tranzacţioneze în afara bursei vor putea face acest lucru – important este ca preţul la care se conclud tranzacţiile să fie unul cinstit - comparabil cu preţul format pe piaţă, a conchis Premierul.

Cît priveşte Consiliul Creditorilor, potrivit Premierul, această structură a fost concepută ca o etapă intermediară în perioada cînd Legea insolvabilităţii nu funcţionează la nivelul exigentelor economiei de piaţă. Deşi au existat istorii de succes care s-au realizat prin intermediul Consiliului Creditorilor, acum trebuie sa asigurăm funcţionarea legislaţiei, a precizat Vasile Tarlev.

Referitor la Banca de Economii,  Premierul a spus că Guvernul înţelege argumentele FMI, însă îşi rezervează dreptul de a decide cum, cînd şi în ce mod va fi privatizată această instituţie. La moment, s-a convenit angajarea unei companii de consultanţă care va evalua valoarea reală a băncii.

Textul integral al alocutiunii dlui Vasile Tarlev


Serviciul de Presa al Guvernului Republicii Moldova - 19.05.2006

Sursa



PÎNĂ LA FINELE LUNII SEPTEMBRIE, FMI VA ACORDA R.MOLDOVA
URMĂTOAREA TRANŞĂ DE FINANŢARE
 

Chişinău, 19 mai./MOLDPRES/. Fondul Monetar Internaţional /FMI/ va disbursa Republicii Moldova, pînă la finele lunii septembrie 2006, a doua tranşă în sumă de circa 17 mln dolari SUA, din creditul oferit de această organizaţie, transmite MOLDPRES.
 

Johan Mathisen, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, a subliniat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, că finanţarea din partea FMI este destinată completării rezervelor valutare ale Băncii Naţionale. Creditul este oferit pentru un termen de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 5,5 ani şi o rată a dobînzii de 0,5 la sută. Prima tranşă, în valoare de cca 17 mln USD, a fost acordată pe 10 mai 2006.

Oficialul FMI a mai accentuat că Republica Moldova a înregistrat performanţe macroeconomice promiţătoare în ultimul an. În această perioadă au fost menţinute stabilitatea macroeconomică şi un ritm robust al creşterii economice. PIB-ul real a înregistrat o creştere de circa 7 la sută, iar nivelul inflaţiei s-a redus pînă la 10 la sută. De asemenea, a fost menţinută o politică fiscală austeră şi o stabilitate în sectorul bancar.

 
Consiliul Executiv al FMI a apreciat pozitiv Programul de finanţare pentru FMI, elaborat de Guvern şi care coresponde prevederilor Planului de Acţiuni Uniunea Europeană-Republica Moldova şi SCERS, a afirmat Mathisen şi a exprimat speranaţa că acest program va crea condiţiile necesare pentru asigurarea unei creşteri economice durabile în R.Moldova.
 
Prezent la aceeaşi conferinţă, prim-ministrul Vasile Tarlev a menţionat că "existenţa unui program cu FMI şi a unui nivel acceptabil de rezerve valutare implică un rating al ţării mai ridicat. Totodată, existenţa programului cu FMI deschide calea negocierilor cu creditorii - membri ai Clubului de la Paris. Stocul datoriilor bilaterale, inclusiv, arieratele acumulate la finele anului 2005 constituia 290 mln dolari SUA. Dorinţa noastră este de a reeşalona această datorie pe o perioadă de 15-20 ani, cu o perioadă de graţie de 8-10 ani, în dependenţă de sursa creditării", a afirmat premierul.
 
Vasile Tarlev a mai spus că în conformitate cu recomandările misiunii FMI, Guvernul elaborează o strategie "de ieşire" pentru băncile în care statul deţine o cotă semnificativă, inclusiv, Banca de Economii a Moldovei. Astfel, intenţia Guvernului este de a privatiza Banca de Economii prin atragerea unui investitor bancar strategic.
 
Potrivit şefului Cabinetului de miniştri, părţile au convenit să angajeze o companie de consultanţă care să evalueze valoarea reală a Băncii de Economii a Moldovei. Acesta este interesul nostru.
Pe 5 mai 2006, Guvernul a semnat cu FMI un nou acord de finanţare, în valoare de circa 118,2 mln dolari SUA, pentru un termen de trei ani, în baza Mecanismului pentru Reducerea Sărăciei şi Creştere Economică, informează MOLDPRES.


FMI conditioneaza continuarea finantarii R. Moldova cu promovarea unor reforme complexe

Moldova trebuie sa asigure independenta deplina a Bancii Nationale a Moldovei (BNM) asupra politicii monetare, iar Guvernul nu va mai putea fi creditat direct de catre BNM. Acestea sunt doar unele cerinte inaintate de catre Fondul Monetar International (FMI) pentru ca RM sa poata beneficia de intregul credit oferit de Fond.

Reprezentantul permanent al FMI la Chisinau, Johan Mathisen a mentionat, vineri, 19 mai, in cadrul unei conferinte de presa, ca in conformitate cu noul Acord semnat cu RM, Guvernul trebuie sa-si transfere depozitele sale din bancile comerciale la BNM, cu exceptia conturilor Companiei Nationale de Asigurari in Medicina, Casei Nationale de Asigurari Sociale, fondurilor speciale si de rezerva. La fel, FMI solicita administrarea eficienta a patrimoniului public, lichidarea Consiliului Creditorilor prin transmiterea functiilor sale catre organele fiscale, modernizarea sectorului financiar, imbunatatirea mediului de afaceri, privatizarea Bancii de Economii etc.

„Toate aceste obiective vor putea fi obtinute doar daca paralel cu Programul macroeconomic aprobat de FMI vor fi implementate reforme si in alte domenii, precum sistemul judiciar, agricultura, lupta contra coruptiei si altele”, sustine oficialul.

Mathisen a mentionat ca Programul cu FMI ii va permite RM sa se lanseze pe o cale de crestere economica de durata, care va fi bazata atat pe investitii locale, cat si externe. Potrivit lui, acesta deja a dat unele rezultate. Datorita aprobarii Programului, Clubul de la Paris a acceptat reesalonarea datoriilor externe ale R. Moldova, oferindu-i posibilitatea de a utiliza circa 100 mil. USD nu pentru deservirea datoriei externe, ci pentru satisfacerea celor mai urgente necesitati ale tarii.

Consiliul executiv al FMI, a aprobat, la 5 mai curent, un nou Acord cu R. Moldova, pe termen de trei ani, in baza Mecanismului pentru Reducerea Saraciei si Crestere Economica, in valoare de circa 118,2 mil. USD. Prima transa in suma de 16,9 mil. USD din creditul FMI a fost debursata la 10 mai si va fi utilizata pentru mentinerea stabilitatii monedei nationale si balantei de plati, precum si pentru situatii de criza. De asemenea, o parte din credit va utilizata pentru realizarea obiectivelor Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS).

Creditele FMI sunt acordate in regim preferential, cu o rata a dobanzii de 0,5 la suta, pe un termen de 10 ani si o perioada de gratie de 5 ani. Debursarile vor avea loc la fiecare 6 luni, iar dupa fiecare transa va avea loc o evaluare din partea FMI.

Info-Prim Neo

19 mai 2006