Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesInformaţie utilă
Septembrie 2006

Şedinţa anuală din 2006

Şedinţele Anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Banca Mondială sunt un eveniment internaţional unic care adună mii de lideri din sfera financiară, inclusiv factori de decizie din domeniul monetar, manageri din sectorul privat şi academicieni pentru a discuta probleme de importanţă globală, cum ar fi perspectivele de dezvoltarea a economiei mondiale, asistenţa efectivă. Şedinţele care sunt mediatizate pe larg de presa internaţională, oferă oportunitatea societăţii civile, pentru a face schimb de opinii şi interacţiona cu factorii de decizie internaţionali într-o reţea multilaterală. 

Când, unde, cine? 

În 2006 Şedinţele Anuale a Consiliului Guvernatorilor FMI şi Banca Mondială vor avea loc la Singapore, Centrul de Conferinţe şi Expoziţii Suntec, pe 19-20 septembrie. Consiliul Guvernatorilor pentru fiecare din instituţii, constă din câte un Guvernator din cele 184 sate-membre. Pentru FMI, aceştia sunt de obicei miniştrii de finanţe sau guvernatorii băncilor centrale. Pe parcursul Şedinţelor Anuale, consiliile guvernatorilor pot decide referitor la probleme majore de politici economice sau financiare legate de activitatea viitoare a celor două instituţii, care sunt implementate succesiv de către Consiliile Executive respective.  

În zilele, imediat precedente Şedinţelor Anuale Oficiale, se vor desfăşura unele întâlniri a Comitetului Monetar Financiar Internaţional (IMFC), organ consilier a FMI, şi Comitetul pentru Dezvoltare, a for al Băncii Mondiale şi FMI care facilitează consilierea şi crearea unui consens referitor la problemele de dezvoltare. În acest an, IMFC se va întâlni duminică pe 17 septembrie, iar Comitetul pentru Dezvoltare luni, 18 septembrie. Comunicatele informative emise după şedinţe, servesc drept călăuză pentru consiliile executive, generează o acoperire largă în media şi oferă o atenţie mai deosebită organizaţiilor societăţii civile. 

Şedinţele Anuale, de obicei desfăşurate timp de doi ani consecutivi la sediul FMI sau BM din Washington D.C., şi fiecare al treilea an în una din ţările membre.[1] Ultimele trei Şedinţe s-au desfăşurat în Dubai (2003); Praga (2000); şi Hong Kong (1997). O listă completă este disponibilă pe pagina oficială a Şedinţelor Anuale. 

Şedinţele din Singapore se aşteaptă să adune 16,000 participanţi, inclusiv Guvernatorii, Alternativii lor, şi delegaţii (aproximativ 3,000 oameni); 350 observatori de la agenţii interguvernamentale (de. ex., OPEC, OECD); 350 oaspeţi speciali (reprezentanţi de rang înalt a instituţiilor financiare internaţionale); cca. 2,400 vizitatori (inclusiv reprezentanţi ai organizaţiilor financiare şi ai sectorului privat); 1,300 jurnalişti; 300 reprezentanţi şi societăţii civile; 700 angajaţi ai FMI/Banca Mondială adiţional la personalul local şi de securitate. Şedinţele Anuale organizate la sediul principal adună de obicei cca. 8,000 participanţi. Pentru mai multe detalii, vezi pagina Annual Meetings website. 

Ce include agenda?

Comitetul Internaţional Monetar Financiar (IMFC), care este în prezent condus de Prim Ministrul Regatului Unit, Gordon Brown, oferă indicaţii Consiliului Guvernatorilor şi va discuta perspectivele de dezvoltare a economiei mondiale şi evoluţia pieţelor financiare. În cadrul Şedinţelor Anuale din 2006 , comitetul va examina implementarea strategiei pe termen mediu a FMI cu accent pe administrarea corporativă a FMI (dreptul de vot şi de participare) şi de asemenea adaptarea cadrului de supraveghere FMI. IMFC va analiza de asemenea angajamentul FMI în ţările emergente; şi asistenţa FMI acordată membrilor slab dezvoltaţi într-u realizarea obiectivelor de dezvoltare Millennium. La finele şedinţei IMFC va emite un comunicat, care va fi urmat de o conferinţă de presă cu Prim ministrul Brown şi Directorul general FMI Rodrigo de Rato. Pentru mai multe detalii, vezi pagina schedule of events.

Alte evenimente

Diferite grupe de state, cum ar fi Grupul celor 24, sau grupul celor 7 miniştri de finanţe şi guvernatori ai băncilor centrale, de asemenea vor profita de oportunitatea de-a se întâlni cu membrii lor în timpul Şedinţelor Anuale. Pentru mai multe detalii, vezi pagina Guide to Committees, Groups and Clubs.

Suplimentar la conferinţele de presă pe marginea Raportului privind Stabilitatea Financiară Internaţională (Global Financial Stability Report) şi Perspectivele Economice Mondiale (World Economic Outlook), precum şi programul Şedinţelor Anuale oferite de către Directorul General, personalul superior al FMI de asemenea va organiza conferinţe de presă şi seminare referitor la perspectivele regionale de dezvoltare economică şi alte probleme actuale. Pentru mai multe detalii, vezi pagina press schedule.

Începând cu sâmbătă 16 septembrie, până Luni 18 septembrie, programul Seminarelor—întitulat “Asia în Lume, Lumea în Asia”—va oferi participanţilor oportunitatea de-a discuta mai profund unele întrebări privind sectorul financiar. Acest program este un for în premieră unde managerii sectorului privat din toată lumea, factori de decizie de rang înalt şi alţi lideri în domeniul financiar şi dezvoltare, au ocazia să poarte dialoguri constructive pentru consolidarea reţelei de cooperare în economia mondială. În acest an discursul cheie va fi oferit de către Preşedintele Republicii Nigeria, Olusegun Obasanjo. Pentru mai multe detalii, vezi pagina Program of Seminars.

 

[1] Atunci când ţările membre îşi exprimă dorinţa de-a fi gazda şedinţelor, este efectuată o evaluare a locului de desfăşurarea şi logistica, după care Consiliul executiv ia decizia.

 


Sursa