Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Revista "IMFSurvey"

URMĂTORUL DIRECTOR EXECUTIV

Strauss-Kahn va continua promovarea reformei FMI

IMFSurvey online

1 octombrie 2007

  • Strauss-Kahn afirmă că vrea să se asigure că FMI va fi relevant şi util

  • Va sta în fruntea reformei FMI, inclusiv a oficiilor reprezentanţilor permanenţi în statele-membre

  • Afirmă că FMI va trebuie să-şi examineze în detaliu propriile funcţii şi propria mărime

Dominique Strauss-Kahn, care a fost recent selectat să preia conducerea FMI începând cu luna noiembrie, afirmă că el va continua cu fermitate reforma instituţiei internaţionale formate din 185 state-membre, care contribuie la supravegherea economiei mondiale.

Strauss-Kahn to Press Ahead on IMF Reform

Strauss-Kahn discută cu presa la Paris: „Acum eu sunt directorul executiv desemnat
să realizeze reforme” (foto: Eugene Salazar/FMI)

În timpul discursului său de la conferinţa de presă din Paris la 1 octombrie, transmisă în direct pe pagina web a FMI, el a subliniat că FMI se află într-un punct decisiv în existenţa sa, când Fondul trebuie să se adapteze la problemele actuale, inclusiv globalizarea, la noile tipuri de crize economice şi la schimbarea balanţei de putere în economia mondială. „M-am identificat ca fiind candidatul ce va promova reformele. Acum eu sunt directorul executiv desemnat să realizeze reforme. După 1 noiembrie vreau într-adevăr să fiu Directorul Executiv care va realiza reforme,” a declarat el.

La 28 septembrie fostul Ministru al Economiei, Finanţelor şi Industriei din Franţa (1997-99), cunoscut după iniţialele sale, DSK, a fost ales să fie următorul Director Executiv al FMI. Consiliul de Directori Executivi al FMI a declarat că Strauss-Kahn, în vârstă de 58 ani, a fost ales prin consens, în calitate de succesor al lui Rodrigo de Rato, pentru un termen de cinci ani, începând cu 1 noiembrie. După anunţul lui de Rato referitor la intenţia sa de a pleca din FMI la sfârşitul lunii octombrie, făcut la din 28 iunie, Consiliul de Directori al FMI a examinat două candidaturi.

Strauss-Kahn, originar din Franţa, a fost nominalizat de Directorul Executiv al FMI pentru Germania, Klaus Stein, în numele Uniunii Europene. Josef Tosovsky, originar din Republica Cehă şi fostul prim-ministru şi guvernator al băncii centrale al Cehiei, a fost nominalizat de Directorul Executiv pentru Rusia, Alexei Mojin.

Necesitatea de adaptare

Strauss-Kahn—care a spus că a traversat circa 60 mii de mile (100 mii de km) în ultimele săptămâni, în cadrul turului său mondial pentru obţinerea susţinerii candidaturii sale în ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare – le-a spus reporterilor că el vrea să se asigure că FMI, fondat către sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, va fi o instituţie relevantă şi utilă în economia globalizată de astăzi. „Noi nu avem nevoie de mai puţină multilateralitate, ci de mai multă. Nu avem nevoie de mai puţin FMI, ci de mai mult FMI,” a spus el, după întrevederea din aceiaşi zi cu Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Dar el a remarcat că FMI nu va supravieţui fără a se schimba. Fondul va trebui să se adapteze şi să asigure o mai bună reprezentare a ţărilor cu pieţe în curs de apariţie care joacă un rol din ce în ce mai mare în economia mondială. Pentru a fi relevant, Fondul trebuie, de asemenea, să examineze atent propriile funcţii şi mărime, să-şi reducă cheltuielile şi să-şi pună sursele de venit pe un fundament mai stabil.

Strauss-Kahn a subliniat că de Rato a făcut multe pentru a iniţia reforma instituţiei, inclusiv majorarea reprezentării în cadrul Consiliului de Directori Executivi a patru economii dinamice – Brazilia, China, Coreea şi Mexic. Promovarea reformelor, a spus el, nu va diminua ponderea Statelor Unite în structura de vot a FMI, SUA fiind cel mai mare membru al FMI. Cel mai probabil, a mai spus el, vor fi reduse ponderile Europei şi Rusiei.

În ce priveşte economia mondială, el a susţinut că, în pofida situaţiei creditare a Statelor Unite, care a bulversat pieţele mondiale, oricum se aşteaptă ca economia mondială să funcţioneze solid în acest an. FMI va publica ultima prognoză pentru economia mondială la 17 octombrie.

Reacţii la numire

De Rato a salutat alegerea lui Strauss-Kahn, remarcând într-o declaraţie că îl cunoaşte şi a lucrat cu el mulţi ani. „Eu ştiu că el deţine experienţa, viziunea şi dedicaţia pentru serviciul public necesare pentru a conduce eficace FMI în aceste împrejurări importante,” a spus de Rato. E,l de asemenea, şi-a exprimat aprecierea faţă de Consiliului de Directori Executivi pentru efectuarea selectării „printr-un proces transparent şi competitiv.”

Preşedintele Grupului Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick, l-a felicitat pe Strauss-Kahn cu ocazia numirii sale în funcţie, menţionând că anticipează intensificarea cooperării între FMI şi Banca Mondială. „Acest parteneriat este esenţial pentru a ne asigura că ţările în curs de dezvoltare vor primi cea mai bună susţinere, cea mai bună consultanţă şi cele mai bune servicii financiare posibile,” a spus Zoellick. „Cooperarea noastră este importantă pentru a asigura că globalizarea va contribui la integrarea tuturor actorilor şi va fi mai durabilă, astfel încât mai mulţi oameni să beneficieze de avantajele creşterii economice sporite.”

Directorul Executiv este şeful personalului FMI şi Preşedintele Consiliului de Directori Executivi. El are trei adjuncţi care sunt, concomitent, Directori Executivi ai FMI.


Sursa