Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


CAPITAL MARKET
Nr. 47 (211) - 21 noiembrie 2007

SITUAŢIA ECONOMICĂ ESTE MULT MAI BUNĂ DECÂT S-A PRECONIZAT, afirmă reprezentantul FMI la Chişinău

Situaţia economică din Republica Moldova este cu mult mai bună decât am preconizat, în prima jumătate de an a fost atinsă o creştere de 8 la sută, iar prognozele noastre pentru semestrul doi arată un avans de 6 la sută, a declarat luni presei Johan Mathisen, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional la Chişinău.

FMI anticipase o creştere de 5 la sută în acest an în R.Moldova. În particular, rezidentul FMI a menţionat că "atragerea investiţiilor şi intensificarea exporturilor este mult mai mare" decât a prognozat FMI. În acest an volumul investiţiilor străine va atinge nivelul de 450 mln USD, fiind în creştere şi investiţiile interne, a mai spus Mathisen.

Potrivit acestuia, nivelul actual al investiţiilor în R. Moldova aminteşte de cel din statele Europei Centrale înainte de aderarea la UE. Soldul balanţei de plăţi a revenit la traiectoria iniţială, sub semnul plus, după depăşirea şocurilor externe din 2006. Presiunile exercitate de contul curent rămân a fi moderate, în pofida creşterii deficitului comercial, compensat pe deplin de fluxurile sporite de capital. A crescut rata acumulării activelor străine.

În context, Mathisen a apreciat acumularea unor rezerve valutare importante de către Banca Naţională a Moldovei, depăşind suma de 1,2 miliarde de dolari SUA.

Rezidentul FMI s-a arătat însă preocupat de creşterea inflaţiei, care "îngrijorează cel mai mult". În zece luni rata cumulativă, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, a atins 10,7%, însă acesta "nu este un motiv pentru a pune problema suspendării finanţării".

Johan Mathisen a anunţat că în perioada 7-21 decembrie, la Chişinău se va afla o misiune a FMI care va evalua modul în care a fost îndeplinit Memorandumul cu privire la politicile economice şi financiare şi va discuta noul memorandum. "Principalele prevederi ale Memorandumului au fost îndeplinite, aceasta este concluzia principală", a concluzionat Mathisen.

"Guvernul se află pe ultima etapă de elaborare a noului memorandum", a spus Mathisen. Vor fi stabiliţi indicatorii de referinţă pentru luna martie 2008 şi sfârşitul acestui an, când la Chişinău vor sosi noi misiuni de evaluare. În cadrul dezbaterilor cu misiunile, privatizarea Băncii de Economii a Moldovei (BEM) va constitui un subiect aparte.

Potrivit Memorandumului privind politicile economice şi financiare, evaluarea BEM urma să fie finalizată în anul 2007, însă după ce compania Deloytte & Touche, care a câştigat tenderul de evaluare a Băncii de Economii, şi-a manifestat interesul pentru participarea în calitate de intermediar la privatizarea băncii moldovene procesul de privatizare a fost oprit, iar acordul cu compania a fost reziliat.

"Vom discuta opţiunile care există", a declarat presei Johan Mathisen. Deşi încurajează Guvernul să persevereze în acest proces, FMI nu grăbeşte Chişinăul. Este demonstrat practic faptul că atunci "când se condiţionează foarte rigid, indiferent de situaţie, rezultatele pot fi nesatisfăcătoare", contează ca privatizarea să se facă "bine şi corect", a mai spus rezidentul FMI.

Este important ca procesul să persevereze şi să se ajungă la o finalitate, a mai spus Mathisen, lăsând astfel să se înţeleagă că nu se va renunţa la privatizarea Băncii de Economii, în care statul deţinea la 1 ianuarie 2006 o cotă de 56,13% din acţiuni.

Reprezentanţi ai FMI au declarat anterior că ar fi de preferat ca această insituţie să fie transferată unei bănci străine cu renume, care va aduce tehnologii noi şi va da un plus de capital.

Sursa
Foto: BBC, Marin Turea