Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


INFO-PRIM-NEO   2007-12-20/06:38

FMI nu mai priveşte Moldova ca pe o ţară dependentă de remitenţe

Chisinau (IPN) Fondul Monetar Internaţional nu mai consideră şi nu mai priveşte R. Moldova ca pe o ţară cu
venituri joase şi care depinde în mare măsură doar de remitenţe. Declaraţia aparţine şefului misiunii
Departamentului European al FMI, Graeme Justice şi a fost făcută, joi, 20 decembrie, în cadrul unei
conferinţe de presă. ?Noi considerăm şi privim R. Moldova ca pe o ţară care se află la etapa timpurie a
tranziţiei, a declarat Justice. Misiunea FMI s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 5 21 decembrie pentru
a efectua cea de-a treia evaluare a rezultatelor programului privind mecanismul de finanţare pentru
reducerea sărăciei şi creştere economică.



Oficialul FMI a declarat că se observă îmbunătăţiri semnificative în situaţia economică din R. Moldova de la momentul în care a încheiat acest program cu FMI. Totodată, rata înaltă a inflaţiei rămâne o preocupare şi riscurile ca inflaţia să crească încă mai persistă. Premierul Vasile Tarlev, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe că preocuparea de bază şi toate eforturile Guvernului şi Băncii Naţionale sunt concentrate spre diminuarea impactului în acest domeniu.

Creşterea economică s-a dovedit a fi destul de bună în pofida unor serii de şocuri embargoul la exportul de vinuri, dublarea preţului la resursele energetice, seceta şi acuma a venit şi iarna cu zăpezile, a declarat Graeme Justice. Potrivit lui, foarte puţine ţări din lume ar fi putut să demonstreze o creştere pozitivă în urma acestor şocuri. Dacă e să vorbim despre viitor, a mai spus Justice, accentul trebuie pus pe sporirea creşterii economice care să fie determinată de dezvoltarea sectorului privat şi de o administraţie publică optimizată şi îmbunătăţită. Şeful misiunii FMI susţine că este nevoie de un serviciu public care ar putea să ofere salarii atractive pentru a atrage cele mai calificate cadre în acest sector.

Dacă e să vorbim despre finanţele publice, ace stea sunt într-o situaţie bună, a adăugat Justice. Bugetul pentru anul 2008 care prevede un deficit de 0,5% din PIB este bun din punctul nostru de vedere, iar perspectiva de creştere robustă a veniturilor oferă o oportunitate pentru a promova reformele în sectorul public, consideră oficialul FMI. Cît priveşte sectorul financiar acesta rămâne încă subdezvoltat, a mai declarat Justice. Nivelul de creditare şi de intermediere în economie rămâne scăzut comparativ cu alte ţări din regiune. Doar 10 la sută din populaţia rurală are conturi bancare. Acest sector trebuie încă să se dezvolte pentru a deveni un sector bancar cu adevărat modern de tip european, a menţionat oficialul.
|


Şeful misiunii Departamentului European al FMI a mai declarat că a rămas puţin dezamăgit de situaţia care s-a creat în sectorul de termificare. El a apreciat situaţia drept îngrijorătoare făcând referinţă la decizia autorităţilor din Chişinău de a reduce tarifele. Respectiva decizie a condus la în răutăţirea situaţiei şi subminarea viabilităţii financiare a acestui sector important, care nu va fi în folosul nimănui. Oficialul FMI a declarat că tarifele trebuie majorate până la nivelul de recuperare a costurilor, iar familiile sărace trebuie să beneficieze de asistenţă socială în cadrul unui sistem bine direcţionat.

În comun cu autorităţile R. Moldova, Misiunea FMI a ajuns la un acord preliminar privind un nou Memorandum ce ţine de Politicile Economice şi Financiare pentru anul 2008. Acordul urmează să fie examinat de conducerea FMI.

Foto: FMI