Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 
IMF Survey    Noutăţi, opinii şi analiză de la FMI

DATE INTERACTIVE

O modalitate nouă de a vizualiza datele FMI

Autor: Enrique Gelbard
Departamentul Relaţii Externe al FMI

10 ianuarie 2008

  • FMI introduce un nou instrument interactiv de prezentare a datelor

  • Instrumentul sporeşte accesibilitatea datelor FMI

  • La începutul anului 2008 va fi lansată o versiune nouă, cu un spectru mai larg de date

IMF Data Mapper, un nou instrument interactiv de prezentare a datelor pe pagina web a FMI, le permite utilizatorilor să selecteze date referitor la state, regiuni sau grupuri de state prin apăsarea unui singur buton.

Prima versiune a IMF Data Mapper, un instrument interactiv nou de prezentare a datelor, poate fi găsită la adresa www.imf.org. Utilizatorii pot selecta şi compara date din diferite state, regiuni sau grupuri de state, folosind harta lumii sau meniul propus.

IMF Data Mapper prezintă datele selectate în formă de grafice, iar harta şi graficele au format interactiv. De exemplu, perioada de timp reflectată poate fi schimbată prin deplasarea de-a lungul axei timpului pe graficele liniare şi atunci datele anuale prezentate pe hartă şi culorile de pe hartă se vor schimba. De asemenea, datele pot fi tipărite sau exportate în alte programe, în formă de imagini ale graficelor sau ale hărţii.

Această versiune iniţială a serviciului lansat odată cu raportul World Economic Outlook (WEO), în octombrie, 2007, conţine date selectate din cadrul ultimei ediţii a WEO şi din cadrul publicaţiei anuale privind balanţele de plăţi Balance of Payments Yearbook pentru anul 2007, publicate recent.

"Acesta este un pas însemnat pentru sporirea accesibilităţii datelor FMI pentru utilizatori", afirmă Cathy Wright, angajată a Departamentului Statistică al FMI, care a contribuit la elaborarea acestui produs. IMF Data Mapper este parte componentă a unei iniţiative mai largi de îmbunătăţire a diseminării datelor şi prognozelor FMI , care a atras atenţia organizatorilor expoziţiei Online Information Show care a avut loc la Londra în decembrie, 2007. FMI a fost prezent la expoziţie cu stand propriu.

Mai multe date vor fi disponibile în curând

A doua versiune a programului va fi făcută publică în prima jumătate a anului 2008 şi va include o capacitate mai bună de prezentare a graficelor, precum şi caracteristici generale de prezentare îmbunătăţite, permiţându-le utilizatorilor să facă legătură între mesajele-cheie şi combinaţiile de tip hartă/grafic, precum şi să compare variabilele pe parcursul unei anumite perioade de timp, în regim ‘playback’ .

În afară de aceasta, spectrul de date va fi lărgit şi va include variabile suplimentare şi alte baze de date, inclusiv cele folosite pentru pregătire publicaţiilor FMI Regional Economic Outlook şi Government Finance Statistics Yearbook , precum şi pentru pregătirea publicaţiei OECD Main Economic Indicators . De asemenea, IMF Data Mapper va fi pus la dispoziţie prin intermediul IMF.Stat, sistem centralizat de păstrare a datelor şi metadatelor economice interne şi externe, care este în proces de elaborare.


Sursa