Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 

13.05.2010 | 16:42

Prim-ministrul Vlad FILAT şi conducătorul Misiunii FMI pentru Republica Moldova Nikolay GUEORGUIEV, au susţinut o conferinţă de presă

În cadrul conferinţei de presă oficialii au prezentat concluziile Misiunii FMI, care s-a aflat la Chişinău, în perioada 28 aprilie – 13 mai 2010, într-o vizită de evaluare.

Prim-ministrul a menţionat că cea mai importantă concluzie la finalul acestei vizite, este faptul că Republica Moldova a trecut de la etapa de stabilizare economică la cea de relansare economică, cu ţintă directă îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor.
„Acesta a fost un obiectiv asumat de Guvernul pe care îl conduc încă de la preluarea mandatului”, a declarat Vlad FILAT.

Premierul a  men'ionat că Republica Moldova este într-o situaţie bună, iar acesta este efectul reformelor derulate pană acum.

Prim-ministrul a subliniat că stabilitatea economică nu înseamnă un efect pozitiv imediat asupra buzunarului cetăţeanului, dar efectele negative asupra cetăţenilor ar fi fost şi mai grave dacă nu ar fi fost stabilizată economia şi a mulţumit partenerilor externi pentru suportul acordat, dar şi cetăţenilor Republicii Moldova, pentru înţelegerea pe care au avut-o în această perioadă.

„De la începutul anului 2010 şi pînă în prezent, creşterea economică a Republicii Moldova a fost mai bună decît s-a anticipat, însă recuperarea completă a economiei va fi treptată. Exporturile şi investiţiile vor duce la stimularea activităţii economice pe termen scurt, fiind sprijinite în continuare de reformele de liberalizare a comerţului, conjunctura externă mai favorabilă şi competitivitatea mai bună”, a precizat Vlad FILAT.

Potrivit datelor oficiale, îmbunătăţirea situaţiei la capitolul venituri a dus la consolidarea poziţiei bugetare. Ameliorarea puternică a veniturilor la sfîrşitul anului 2009 şi reducerea unor cheltuieli au menţinut deficitul bugetar la nivelul de circa 6,4 procente din PIB în 2009.

Veniturile la buget au depăşit cifrele planificate şi în primul trimestru al anului 2010, fiind prognozate la moment venituri fiscale suplimentare de 0,7 la sută din PIB, faţă de program, pentru acest an.

„Avînd în vedere perspectivele pozitive la capitolul venituri, vom rectifica bugetul pentru 2010 cu un deficit de 5.4 la sută din PIB, faţă de 7% convenit iniţial”, a declarat Prim-ministrul.

Referindu-se la Programul cu FMI, Premierul a menţionat că acesta se realizează în parametrii conveniţi. Toate criteriile cantitative de performanţă şi ţintele indicative planificate pentru sfârşitul lunii martie 2010 au fost respectate. Criteriile de performanţă structurale convenite în cadrul Programului au fost de asemenea realizate conform planului.

Vlad FILAT a reiterat că Republica Moldova îşi păstrează angajamentul de a asigura bunăstarea populaţiei prin reforme care să promoveze creşterea economică durabilă şi reducerea sărăciei.

„Acest angajament a fost împărtăşit şi sprijinit de partenerii noştri de dezvoltare în cadrul reuniunii Grupului consultativ de la Bruxelles din martie 2010. În perioada următoare, programul nostru se va concentra pe menţinerea unui ritm echilibrat de ajustare bugetar-fiscală, menţinerea inflaţiei sub control şi acordarea asistenţei băncilor în reluarea creditării economiei, consolidarea stabilităţii financiare prin intermediul sporirii capacităţii de supraveghere şi planificare în situaţii de criză, restructurarea sectorului energetic şi punerea în aplicare a unor reforme structurale profunde, care vor sprijini reorientarea Moldovei spre o creştere economică bazată pe export”, a spus Primul ministru.

Totodată, Premierul a anunţat că  Republica Moldova a convenit cu FMI detaliile Memorandumului suplimentar cu privire la  politicile economice recente, care va reflecta evoluţiile macroeconomice recente, va introduce ajustări în politici şi vor fi incluse politici suplimentare necesare pentru a atinge obiectivele din program.

„Preocupările de ordin social ce rezultă din preţurile mari la resursele energetice, vor fi abordate prin intermediul programului de asistenţă socială bine direcţionată”, a spus Prim-ministrul.

Prim-ministrul a menţionat că, în pofida reducerii tensiunilor momentane din sectorul financiar, este totuşi necesară o planificare serioasă pentru situaţii neprevăzute ca măsură de protecţie contra riscurilor viitoare. În acest context, Vlad FILAT a spus că la finele lunii iunie 2010 va fi creat un Comitet de stabilitate financiară de nivel înalt, care va include factorii de decizie din cadrul instituţiilor care vor fi implicate în soluţionarea situaţiilor financiare de urgenţă. S-a convenit cu delegaţia FMI  ca acest comitet să fie prezidat de Primul Ministru.

În încheiere Prim-ministrul a menţionat că Guvernul va continua eforturile pentru asigurarea bunăstării sociale în Republica Moldova, avînd ca principal obiectiv îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor.

Conducătorul Misiunii FMI pentru Republica Moldova Nikolay GUEORGUIEV a apreciat pozitiv stadiul de executare a angajamentelor asumate de Guvernul RM, conform Programului cu FMI, şi evoluţia reformelor promovate de autorităţi şi a menţionat că perspectivele de creştere ale Moldovei depind de capacitatea sa de a menţine stabilitatea macroeconomică şi de a-şi spori prezenţa pe pieţele externe.

Potrivit lui Nikolay GUEORGUIEV, în luna iulie curent, Guvernul Moldovei  va beneficia de 89 mln. dolari SUA pentru consolidarea poziţiei bugetare şi suplinirea rezervelor valutare. La acest acord au ajuns misiunea FMI şi Guvernul RM, care urmează a fi prezentat pentru aprobare Consiliului Executiv al FMI.


Foto mai mari: foto1, foto2

Sursa