Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


Moldova a iesit din criza, considera reprezentantul rezident al FMI la Chisinau

Chisinau, 21oct. /MOLDPRES/. R. Moldova a iesit din criza economica in 2010, dupa un an de severa recesiune economica, care a afectat majoritatea tarilor, arata date facute publice de Fondul Monetar International /FMI/. Astazi la o conferinta de presa, reprezentantul rezident al FMI la Chisinau, Tokhir Mirzoev, a spus ca Moldova isi poate imbunatati situatia economica prin sporirea exporturilor si continuarea reformelor structurale, informeaza MOLDPRES.

Solicitat sa explice faptul ca o criza izbucnita in Statele Unite ale Americii /SUA/ a afectat atit de drastic o tara cu putine legaturi financiare cu Occidentul, Tikhomir Mirzoev a afirmat ca "economiile a astfel de tari ca Moldova sau Ucraina au avut imunitatea prea slaba pentru a face fata crizei". In plus, Moldova a consumat mai mult decit a adunat in anii de crestere economica de pina la criza si nu si-a facut rezerve, a adaugat Mirzoev.

Dupa ce Biroul National de Statistica a raportat o crestere economica de 5,6% in primul semestru, per total, potrivit FMI, Moldova va inregistra o crestere a Produsului Intern Brut /PIB/ de 3,2% in 2010 si de 3,5% in 2011. Desi a fost un an de relativa instabilitate politica, in 2010 cererea interna a inregistrat o crestere de 4,9%, fata de prabusirea de -17,1% in 2009. Media regionala a cererii interne a crescut cu 4% in Europa de Est.

Seful oficiului FMI la Chisinau a tinut conferinta de presa dupa ce Fondul a facut public un Raport cu privire la perspectivele dezvoltarii economiei regionale in Europa. FMI explica severitatea crizei economice in Europa de Est prin cresterea rapida a consumului intern datorita efervescentei de credite, care a dezechilibrat bugetele, prin supraincalzirea economiilor si vulnerabilitatea economica.

Pentru sustinerea economiilor convalescente, FMI recomanda consolidarea bugetelor nationale si eliminarea diferentelor de bilant la banci si demararea unor noi "locomotive" de crestere. Pentru R. Moldova acestea ar fi exporturile si reformele structurale: ameliorarea mediului de afaceri si eficientizarea sectorului public, noteaza MOLDPRES.
 

Foto: www.moldpres.md