Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases



Fondul Monetar International
Misiunea pentru Moldova

7 martie 2002

DECLARATIE DE PRESA

Incheierea misiunii FMI in Moldova,
26 februarie - 7 marite 2002 

Misiunea a fost condusa de Richard Haas, consilier in Departamenul European II al FMI, in componenta ei intrind experti juridici si economici de la cateva departamente ale FMI. Scopul misiunii a fost examinarea politicilor economice si financiare ale Moldovei si determinarea concordantei acestora cu Memorandumul privind politica economica si financiara (MEFP) semnat de catre autoritatile moldovene in decembrie 2000, respectarea caruia este o preconditie pentru reluarea asistentei financiare a Moldovei de catre FMI.

Misiunea a mentionat ca politicile monetare si bugetare ale Moldovei raman in continare prudente si in mare parte in conformitate cu cerintele MEFP. Au fost, de asemenea, inregistrate progrese in negocierea cu Rusia a acordului interguvernamental cu privire la datoria Moldova-Gaz fata de Gazprom; in actuala versiune nu se mai fac referiri la garantia de stat pentru datoria in cauza, ceea ce era incompatibil cu prevederile MEFP.

Cu toate acestea, au ramas nesolutionate doua aspecte importante:

(i) Conform prevederilor MEFP, Parlamentul trebuia sa adopte, pana la 31 decembrie 2001, noul Cod Civil ajustat la cerintele economiei de piata. Deoarece termenul limita nu a fost respectat, inregistrarea cat de curanda a progreselor asupra adoptarii noului Cod Civil, ce urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2003, va fi una dintre conditiile acordarii asistentei financiare Republicii Moldova de catre FMI in viitor.

(ii) Reluarea de catre FMI a suportului financiar va depinde, de asemenea, de obtinearea de catre Moldova a finantarii suplimentare de la Banca Mondiala. Principalul obstacol in aceasta directie au fost neinsemnatele progrese inregistrate in promovarea politicilor structurale cheie precum reforma agrara si privatizarea. Aceste reforme structurale sunt conditii esentiale pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice si cresterii economice durabile pe termen mediu.

Pe langa aceasta, misuiunea este profund ingrijorata ca unele dintre masurile luate in cadrul programului FMI se afla in pericol de reversiune. In mod special misiunea a insistat in fata autoritatilor ca inspectia inainte de expeditie (PSI) va avea succes doar in cazul in care ea va fi sustinuta totalmente de catre guvern si administratia vamala. O apreciere obiectiva a experientei Moldovei in lucrul cu PSI ar putea fi data doar dupa solutionarea poblemelor initiale iminente implementarii. Astfel, misiunea insista ca autoritatile sa continue implementarea completa a PSI-ului.

De asemenea, misiunea este forte ingrijorata de faptul ca recent Parlamentul a aprobat in prima lectura un amendament la Legea Institutiilor Financiare care permite instantelor de judecata respingerea deciziilor luate de Banca Nationala a Moldovei cu privire la licentierea bancilor comerciale. Intrarea in vigoare a acestui amendament va submina independenta Bancii Nationale a Moldovei si capacitatea ei de a supraveghea eficient bancile comerciale; un astfel de amendament este incompatibil cu programul FMI. Misiunea a fost informata ca Guvernul se opune vehement amendamentului in cauza.

Se asteapta revenirea in viitorul apropiat a misiunii FMI pentru evaluarea progreselor inregistrate in solutionarea problemelor si implementarea Programului de reducere a saraciei si crestere economica. Aprobarea evaluarii de catre bordul FMI va permite reluarea finantarii Republicii Moldova de catre aceasta institutie.


Richard Haas, seful misiunii
Chisinau