Moldova & IMF IMF Activities Publications Press ReleasesFondul Monetar International
Misiunea in Moldova

8 mai 2002

DECLARATIE DE PRESA


O misiune a FMI condusa de Marta Castello-Branco, noul Sef al misiunii FMI pentru Moldova, se va afla la Chisinau in perioada 14-21 mai. Misiunea va revizui politicile economice si financiare ale Moldovei pentru a determina daca aceste politici corespund Memorandumului Politicilor Economice si Financiare semnat de catre autoritatile Moldovei in cadrul acordului FMI privind Mecanismul de Reducere a Saraciei si Crestere Economica aprobat in decembrie 2000.

Misiunea va discuta cu Guvernul si Banca Nationala evenimentele recente in domeniul fiscal si monetar pentru a conveni asupra variabilelor macroeconomice cheie pentru partea ramasa a anului 2002. Misiunea la fel va incerca sa rezolve cateva probleme ce tin de politica structurala. Acestea includ in special, (i) eliminarea garantiei de stat la datoria Moldovagaz din cadrul acordului inter-guvernamental privind livrarea gazului semnat intre Rusia si Moldova; si (ii) intrebarea ce tine de compatibilitatea Codului Civil recent adoptat de catre parlament cu cerintele economiei de piata.

Dezvoltarea macroeconomica in urmatorii ani va fi afectata de rezultatele negocierilor privind deservirea datoriei dintre guvernul Moldovei si creditorii sai comerciali, misiunea va incerca sa clarifice pozitia guvernului si sa fie gata sa dea recomandatii.

Daca misiunea va ajunge la un acord comun cu guvernul privind cadrul macroeconomic si problemele structurale actuale, Consiliu Executiv al FM ar putea aproba restabilirea sustinerii financiare pentru Moldova pe la mijlocul lunii iulie 2002. Noi speram ca va avea loc un progres suficient in vederea implementarii reformelor structurale pentru a permite Consiliului Executiv al Bancii Mondiale - planificat pentru mijlocul lunii iunie - sa aprobe Creditul de Ajustari Structurale (SAC -III) pentru Moldova. Acest lucru va prezenta asigurarile financiare necesare pentru a completa prima revizuire in cadrul acordului PRGF, o pre-conditie pentru restabilirea transelor FMI pentru Moldova.