Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases6 octombrie 2006

 

Johan Mathisen
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ

 

O misiune a FMI condusă de Dl Thomas Richardson, se va afla la Chişinău în perioada 11-25 octombrie 2006. Aceasta este prima misiune de evaluare din cadrul mecanismului de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF*).

Scopul principal al misiunii este de a evalua performanţele Guvernului şi Băncii Naţionale în ceea ce priveşte realizarea angajamentelor din program, precum şi să evalueze tendinţele macroeconomice pentru 2007. Misiunea va încerca să ajungă la un numitor comun cu Guvernul şi Banca Naţională asupra prognozelor şi obiectivelor macroeconomice pentru 2007. Din punct de vedere structural, se aşteaptă că programul se va axa în continuare pe trei direcţii: continuarea reformei în sectorul financiar, managementul fiscal perfecţionat, şi reformele structurale menite să îmbunătăţească mediul de afaceri.

La sfârşitul misiunii, aşa cum se obişnuieşte, Dl Richardson şi echipa lui vor susţine o conferinţă de presă. 

* PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferenţial pentru statele cu venit mic. Rata dobânzii pentru creditele în baza PRGF constituie 0,5 la sută anual, creditele se oferă pe un termen de 10 ani, cu o perioada de graţie de 5,5 ani. La 5 mai 2006 Consiliul Executiv al FMI a aprobat facilitatea PGRF pentru Moldova în valoare de circa 118,5 milioane dolari SUA, prima tranşă din care cca 17 milioane dolari SUA a fost acordată Băncii Naţionale a Moldovei la mijlocul lui mai curent.