Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


25 octombrie, 2006
 

Dl Vasile Tarlev, Prim-ministrul Republicii Moldova
Dl Johan Mathisen, Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova

 

DECLARAŢIE COMUNĂ PENTRU PRESĂ
 

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de dl Thomas Richardson, Director adjunct al Direcţiei Nord-Est (Belarus, Moldova, Norvegia şi Rusia) din cadrul Departamentului European al FMI, s-a aflat la Chişinău în perioada 11-25 octombrie, 2006. Această misiune este prima misiune de evaluare a mecanismului de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei (PRGF).

Misiunea a evaluat performanţa în ultimele şase luni vizând implementarea politicilor macroeconomice şi reformelor structurale convenite în Memorandum privind Politicile Economice şi Financiare (MEFP) pentru 2006, şi a purtat discuţii cu Guvernul şi Banca Naţională referitor la MEFP pentru 2007. Misiunea a notat cu satisfacţie că rezultatele realizării programului pentru 2006 au fost pozitive.

În comun cu autorităţile Moldovei, misiunea a ajuns la un acord preliminar privind un nou Memorandum privind Politicile Economice şi Financiare pentru 2007. Acest acord, aşa cum se obişnuieşte, va fi examinat de conducerea FMI, după care va fi prezentat Consiliului Executiv al FMI. Sperăm că, Consiliul Executiv al FMI va examina acordul propus la mijlocul lunii decembrie 2006.

Este important de notat, că misiunea intenţionează să propună majorarea sumei împrumutului de la $118 milioane[1] până la $163 milioane pe parcursul perioadei de trei ani. Această majorare propusă este menită să sprijine Moldova în ajustarea la circumstanţele externe dificile cu care se confruntă ţara.

 

[1] Ţările cu venituri mici pot beneficia de resursele FMI prin mecanismul de finanţare pentru creşterea economică şi reducerea sărăciei, plătind o rată a dobânzii preferenţială de 0,5% pe an, la o scadenţă de 10 ani, si o perioadă de graţie de 5,5 ani..