Moldova & IMF IMF Activities Publications Press Releases


 

17 ianuarie 2020

Volodymyr Tulin
Reprezentantul Permanent al FMI în Republica Moldova

DECLARAŢIE PENTRU PRESĂ 

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită la Chișinău în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020. 

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1] pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă. 

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.  

***  

Informație generală: Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari S.U.A. și cu 75 la sută din cota deținută de Republica Moldova la FMI), din care 115 milioane de DST (circa 160 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani și jumătate și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,7 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de patru ani și jumătate.

 

[1] FMI se angajează anual (de regulă) în discuții bilaterale cu statele-membre, în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului organizației. O misiune a FMI vizitează statul-membru, colectează informație de ordin economic și financiar și discută cu autoritățile politicile și evoluțiile economice din țară. În urma vizitei, misiunea elaborează un raport care stă la baza discuțiilor din cadrul Consiliului de Directori Executivi (IMF Factsheet on Surveillance).