Hotele, restaurante
și cafenele (HORECA) -
trenduri și considerente de politici
În Republica Moldova, industria HORECA
este în creștere, dar rămâne relativ subdezvoltată.
Doar unu la sută în numărul total de angajați oficial pe economie activează în
sectorul HORECA (din care aproximativ 80 la sută sunt angajații din
restaurante), pe când în România acest indicator constituie aproximativ 4 la
sută. Sectorul restaurantelor, care face parte din industria HORECA, trece
printr-o perioadă de expansiune: pe parcursul anilor 2017-2019, numărul de
angajați în acest sector a crescut, în medie, cu circa 4,5 la sută anual, ca
răspuns la p creștere robustă a cererii interne. Mai mult, salariul mediu în
sector a crescut cu aproape 50 la sută față de anul 2016, depășind rata
creșterii salariilor pe economie cu 20 puncte procentuale. Salariul mediu pe
sector a atins aproximativ 70 la sută din salariul mediu pe economie, comparativ
cu 60 la sută din România.
GRAFIC: Moldova:
Ocuparea forței de muncă și câștigurile în industria restaurantelor
(modificarea anuală, %)
Măsurile de stimulare fiscală implementate în octombrie
2018 nu s-au soldat cu rezultatele scontate. Cota TVA aplicabilă industriei
HORECA a fost redusă pe jumătate, până la 10 la sută din cota standard, scopul
principal al acestei măsuri fiind de a reduce cota economiei tenebre. În afară
de aceasta, industria a beneficiat în urma reducerii cotelor impozitului pe
venitul persoanelor fizice și contribuțiilor obligatorii de asigurare socială
pentru întreaga economie. Cu toate acestea, măsurile de politică fiscală ce țin
de salarii nu au condus la ieșirea din umbră a unei cote semnificative a forței
de muncă angajate în industria HORECA. Mai exact, când vine vorba despre
creșterea contribuțiilor de asigurării obligatorii de asistenţă medicală (care
nu au fost afectate de noile măsuri de politică), baza de impozitare nu a
crescut și nici nu se observă vreo schimbare în trendul de evoluție a bazei de
impozitare. Mai mult decât atât, scoaterea din umbră a vânzărilor nu a meritat
efortul din perspectiva avantajului financiar, având în vedere pierderea
veniturilor din TVA. În perioada ce a urmat după introducerea măsurilor de
stimulare fiscală, cota medie ponderată a TVA aplicabilă vânzărilor a scăzut de
la aproximativ 19 la 13 la sută, în timp ce cota medie a TVA aplicabilă
factorilor de producție a rămas la nivelul de aproximativ 19 la sută. În pofida
unei creșteri puternice a vânzărilor, TVA-ul datorat bugetului a scăzut cu 60 la
sută, în timp ce sumele TVA trecute în cont au crescut de la media de
aproximativ 5 la sută din cifra de afaceri la aproape 20 la sută. Pentru
întreprinderile care operează la marje relativ înguste, trecerea în cont a unor
sume semnificative este costisitoare din punct de vedere al rentabilității și
poate încuraja, de asemenea, creșterea cotei economiei informale.
GRAFIC: Industria
restaurantelor: impozite ce țin de forța de muncă
(modificarea anuală, %)
GRAFIC:
Industria restaurantelor: vânzări și TVA colectat
(modificarea anuală, %)
|